O grupare islamistă revendică atentatul din cimitirul nemusulman de la Jeddah

Publicat:

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat joi atentatul din ajun soldat cu doi răniţi în cimitirul nemusulman de la Jeddah, în Arabia Saudită, în timpul unei ceremonii aniversare a armistiţiului din 11 noiembrie 1918, desfăşurată în prezenţa unor diplomaţi occidentali, transmite AFP, scrie agerpres.

Într-un comunicat emis pe canalul său de propagandă de pe platforma Telegram, SI afirmă că a întreprins atacul ‘în sprijinul’ profetului Mahomed.


Citește și : Turcii s-au bucurat prea repede: Rusia nu-i lasă să pună bocancul în Nagorno-Karabah! Premierul armean recunoaşte că a semnat un acord RUŞINOS, dar necesar

‘Un detaşament de soldaţi ai califatului a reuşit să plaseze un dispozitiv exploziv în cimitir (…) în oraşul Jeddah ieri’, afirmă comunicatul.

Un angajat consular grec şi un poliţist saudit au fost răniţi uşor, conform autorităţilor saudite. Un britanic ar fi fost de asemenea rănit, o informaţie neconfirmată însă nici de partea saudită, nici de cea britanică.

Potrivit agenţiei AMAQ, organ de propagandă al SI, ‘atacul îl viza în principal pe consulul Franţei care asista la ceremonie, în contextul insistenţei guvernului ţării sale de a publica caricaturi ce îl insultă pe profet’.

Într-un comunicat comun, consulatele reprezentate la ceremonia de miercuri – francez, grec, italian, britanic şi american – au ‘condamnat cu putere acest atac laş împotriva unor oameni nevinovaţi’.

Atentatul a survenit la două săptămâni după un atac cu cuţitul în care a fost rănit un gardian al consulatului francez la Jeddah, pe un fond de furie în rândul musulmanilor din cauza republicării unor caricaturi cu profetul Mahomed de către un jurnal parizian.

Declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la dreptul la caricatură în numele libertăţii de exprimare au declanşat reacţii de furie în Orientul Mijlociu şi, mai larg, în lumea musulmană.

Citește și : Un elicopter plin cu observatori internaţionali S-A PRĂBUŞIT în Sinaiul egiptean. Toţi cei aflaţi la bord au murit!

Marţi, Franţa, Austria, Germania şi Uniunea Europeană au ţinut un mini-summit prin videoconferinţă pentru a încerca să înăsprească răspunsul european la terorism, după recentele atacuri jihadiste din Franţa şi Austria.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.