O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este ‘nemaiîntâlnită la om’

Publicat:

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este ‘nemaiîntâlnită la om’

O ciupercă patogenă necunoscută anterior, capabilă să infecteze oamenii, a fost descoperită de oamenii de știință chinezi. Numită Rhodosporidiobolus fluvialis, ciuperca a fost identificată în eșantioane clinice provenite de la doi pacienți internați, fără legătură între ei.

Descoperirea a fost făcută în urma unui studiu amplu, desfășurat între 2009 și 2019, care a analizat 27.100 de tulpini de ciuperci colectate din 96 de spitale din China. Dintre toate aceste mostre, Rhodosporidiobolus fluvialis s-a dovedit a fi unic, nefiind întâlnit niciodată înainte la om, relatează Express, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Cei doi pacienți infectați, un bărbat de 61 de ani din Nanjing în 2013 și altul de 85 de ani din Tianjin în 2016, au murit în unități de terapie intensivă. Deși nu se specifică dacă infecția fungică a fost cauza directă a deceselor, ambii pacienți au fost tratați cu antifungice comune, care s-au dovedit ulterior ineficiente împotriva R. fluvialis.

Crcetătorii au descoperit că, la temperaturi similare cu cele ale corpului uman, R. fluvialis a demonstrat rezistență la mai multe medicamente antifungice de primă linie. Mai mult, ciuperca a dezvoltat rapid „mutanți hipervirulenți”, care au provocat boli mai grave la șoarecii de laborator. La temperatura corpului uman (37°C), rata de mutație a ciupercii a fost de 21 de ori mai mare decât la temperatura camerei.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Descoperirea sugerează că încălzirea globală ar putea favoriza evoluția unor noi agenți patogeni fungici, potrivit cercetătorilor.

David Denning, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Manchester, a calificat descoperirea drept „cu adevărat neașteptată, de rău augur pentru viitor”, potrivit Mediafax.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența O turistă fotografiată în timp ce mima un...

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF) Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă,...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE Ursula von der Leyen, realeasă joi la conducerea Comisiei Europene (CE), nu este singura femeie în sferele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.