X

O insulă a Japoniei a dispărut complet

Una dintre micile insule ale Japoniei, care se numea Esanbe Hanakita Kojima și era nelocuită, a dispărut, iar specialiștii sunt de părere că a fost erodată de vânturi și ghețurile care se formează anual, în timpul iernii, în Marea Ohotsk, potrivit globalnews.ca, transmite şi mediafax.

Dispariția insuliței nu a fost remarcată de locuitorii din Sarufutsu, un sat situat la numai 500 de metri depărtare, pe insula vecină mai mare Hokkaido.

Citeşte şi: Ordin de la Trump: Orice piatră aruncată va fi considerată o armă letală. Armata ve deschide focul! – VIDEO

Esanbe era una dintre cele 158 de insule nelocuite ce au primit nume, în 2014, de la guvernul japonez, care dorea să facă astfel clarificări asupra granițelor sale, având în vedere disputele cu China privind insulele Senkaku (Diaoyu).

Esanbe Hanakita Kojima este situată în Teritoriile de Nord, subiectul unei alte celebre dispute – a insulelor Kurile -, cu Rusia. Insulele au fost confiscate de sovietici la câteva zile după ce s-a încheiat Războiul din Pacific.

Localnicii au fost alertați privind dispariția insulei în luna septembrie, după ce scriitorul Hiroshi Shimizu a vizitat Sarufutsu pentru a scrie un volum despre “insulele ascunse” ale Japoniei. Acesta a anunțat asociația pescarilor din zonă, care au căutat insula, fără succes.

Citeşte şi: Simbolul crizei umanitare din Yemen a murit în spital. Avea doar 7 ani!

Pescarii mai bătrâni spun că au văzut insula cu multe decenii în urmă, dar au evitat-o pentru că sistemele de navigație au arătat în mod greșit că zona era parte dintr-un recif.

Paza de coastă a indicat că cel mai recent insula a fost monitorizată în 1987 și atunci era înaltă de doar 1,4 metri. Autoritățile trebuie să studieze zona pentru a afla care a fost soarta insulei, iar, dacă a dispărut complet, apele teritoriale ale Japoniei se vor micșora cu o jumătate de kilometru.

Tags: Esanbe Hanakita KojimaHokkaidoinsulaJaponiaMarea OhotskSarufutsu
Categorii: Știrile zilei