X

O jurnalistă rusă ce a dat în vileag abuzurile împotriva homosexualilor în Cecenia, bătută într-un hotel din Groznâi

O binecunoscută jurnalistă rusă şi o avocată susţin că au fost atacate şi bătute de un grup de persoane într-un hotel din capitala cecenă Groznâi, relatează vineri BBC, potrivit agerpres.

Elena Milaşina, care a dat în vileag abuzuri precum răpirea şi tortura la care au fost supuşi homosexualii ceceni, se afla în Groznâi alături de Marina Dubrovina, pentru procesul unui blogger local.

Citește și : Decizia Londrei privind Huawei riscă să afecteze negocierile comerciale cu SUA (Mike Pence)

Ea spune că, alături de avocata Dubrovina, a fost atacată de un grup de bărbaţi şi femei în holul hotelului Kontinental. Poliţia investighează incidentul, a precizat consiliul local al drepturilor omului.

În declaraţia dată la poliţie, postată de Milaşina pe Facebook, jurnalista a spus că, în opinia sa, atacul este legat de activitatea ei profesională, întrucât a fost ameninţată anterior de autorităţile cecene şi de preşedintele cecen Ramzan Kadârov personal.

“A fost coordonat, orchestrat”, a declarat ea vineri pentru BBC Rusia. “Aceştia erau huligani, provocatori; femeile au comis atacul. Erau femei tinere, fete, iar bărbaţii erau în apropiere şi le dădeau instrucţiuni”, a adăugat ea.

Cele două femei au fost internate pentru scurt timp într-un spital şi au sesizat incidentul autorităţilor cecene. Atacul s-a produs cu puţin timp înainte de miezul nopţii de joi şi a fost filmat de atacatori, potrivit reclamaţiei depuse de Milaşina.

Ea a declarat poliţiei că se întorcea împreună cu Dubrovina de la o cafenea de peste drum când a văzut un grup de peste 15 persoane în hol, printre care şi un bărbat cu o cameră de luat vederi.

Când cele două femei se îndreptau spre lift, ele au fost abordate de unele dintre persoanele din grup, dintre care una le-a acuzat că îi apără pe wahhabişti, adepţii unei doctrine islamice ultraconservatoare.

“O a doua femeie m-a întrebat pe cine am venit să apăr. Nu am apucat să răspund, pentru că m-a lovit tare în faţă”, a spus Milaşina.

“După aceea, toate persoanele din grup au început să mă bată pe mine şi pe Marina Dubrovina. Ne-au apucat de gât şi de cap, ne-au aruncat la pământ şi ne-au lovit cu capul de podeaua de marmură, ceea ce ne provocat răni şi vânătăi. Apoi m-au lovit tare cu piciorul în stomac şi m-au tras de păr”, a adăugat ea.

Activiştii pentru drepturile omului şi OSCE au cerut autorităţilor să investigheze atacul cu promptitudine.

Preşedintele Kadârov a condus Republica Cecenă în ultimii 13 ani şi este perceput drept un aliat fidel al preşedintelui Vladimir Putin. El a fost însă acuzat de grupurile pentru apărarea drepturilor omului de abuzuri grave, precum răpirea şi torturarea oponenţilor şi a homosexualilor.

“Toţi cei care militează pentru apărarea drepturilor omului şi homosexualii pe care se presupune că îi avem în Republica Cecenă sunt agenţi străini”, a declarat el într-un interviu pentru BBC din 2018.

Elena Milaşina şi o colegă a ei au scris mai multe articole în 2017 despre o campanie de răpire, torturare şi ucidere a homosexualilor în Cecenia. Ea a fost nevoită să părăsească Rusia timp de mai multe luni din cauza ameninţărilor cu moartea. Ziarul pentru care lucra a fost de asemenea ameninţat.

Mai mulţi jurnalişti ruşi şi activişti pentru drepturile omului au fost ucişi în ultimii ani pentru activitatea lor în Cecenia, reaminteşte BBC.

Citește și : Trump: China ‘acţionează foarte profesionist’ în lupta împotriva noului coronavirus

Natalia Estemirova, care a documentat abuzuri asupra civililor comise de miliţii sprijinite de guvernul cecen, a fost ucisă la Groznâi în 2009.

Ea a fost o prietenă apropiată a Annei Politkovskaia, o jurnalistă de investigaţii a Novaia Gazeta care a fost împuşcată mortal în 2006 în blocul din Moscova în care locuia. Ea a relatat despre ororile celui de al doilea război din Cecenia din 1999 şi a încercat să dezvăluia abuzurile împotriva drepturilor omului în timpul conflictului.

Tags: bloggerGroznâijurnalistaMarina Dubrovinarusia
Categorii: Diaspora