O lege de `albire a corupților` provoacă o vie revoltă în Tunisia

Publicat:

Parlamentul tunisian a adoptat miercuri seara, în ciuda opoziţiei vehemente a mai multor deputaţi, un proiect de lege susţinut de preşedintele Béji Caid Essebsi, dar denunţat de societatea civilă, care acuză o “albire a corupţilor”, transmite AFP.

Acest proiect, intitulat “de reconciliere în domeniul administrativ”, a fost aprobat cu voturile a 117 aleşi, la finalul unei zile de dezbateri tumultuoase în care deputaţii şi-au adresat unii altora acuzaţii şi invective.


Mai mulţi parlamentari au boicotat votul, iar în faţa Parlamentului au protestat zeci de oameni.

Iniţial, proiectul de lege prevedea amnistia anumitor persoane – oameni de afaceri, foşti membri ai regimului ex-dictatorului tunisian Zine El Abidine Ben Ali şi alţii – urmărite pentru corupţie, în schimbul rambursării către stat a sumelor obţinute nejustificat şi a unei penalităţi financiare.

Ca urmare a criticilor stârnite, textul a fost revizuit – pentru a include doar acei oficiali acuzaţi de implicare în fapte de corupţie administrativă şi care nu au primit mită -, dar suscită încă o vie opoziţie.

Prezentându-l în vara anului 2015, preşedintele Essebsi asigura că proiectul legislativ viza “îmbunătăţirea climatului de investiţii” într-o ţară anemiată economic.

Conform textului adoptat miercuri, legea vizează “crearea unui climat propice pentru eliberarea spiritului de iniţiativă în cadrul administraţiei (…) şi întărirea încrederii în instituţiile statului”.

Într-o conferinţă de presă premergătoare votului, mai mulţi deputaţi ai opoziţiei au atenţionat asupra adoptării proiectului, care ar da, în opinia lor, o lovitură fatală democraţiei incipiente din Tunisia.

“Este începutul unui proces ce va aduce profund atingere revoluţiei” care a dărâmat dictatura, a avertizat parlamentarul de stânga Ahmed Seddik.

În timpul zilei, opozanţii au intonat imnul naţional pentru a împiedica citirea raportului asupra proiectului de lege, forţându-l pe preşedintele Parlamentului să suspende lucrările.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.