O listă cu programe și oportunități care te vor ajuta să începi un start-up de succes în Moldova

Publicat:

O listă cu programe și oportunități care te vor ajuta să începi un start-up de succes în Moldova

Vrei să lansezi un start-up, dar nu știi de unde să începi? Startup Moldova a alcătuit o listă utilă de programe și oportunități disponibile în Moldova, concepute pentru a te sprijini, indiferent dacă ești doar la început de idee sau dacă te afli în plin proces de creare a MVP-ului tău, scrie diez.md.

Citește și: Două curse aeriene, lansate în premieră pe Aeroportul Internațional Chișinău. Călătorii vor putea zbura direct spre New York și Manchester


Pentru început, să trecem în revistă câțiva termeni-cheie

Start-up – o entitate de afaceri inovatoare nou înființată (înregistrată sau nu), care desfășoară activități inovatoare și are potențial de creștere rapidă și mare.

MVP (Minimum Viable Product) – cea mai simplă versiune a unui produs necesară pentru a începe procesul de învățare și pentru a valida ideea de afaceri cu utilizatori reali.

Market Fit (potrivire cu piața) – măsura în care un produs satisface o cerere puternică de pe piață, adesea determinată prin feedback și modificări iterative.

Prototip – o versiune de bază, funcțională a unui produs utilizată pentru a explora idei și a identifica îmbunătățiri înainte de producția finală.

Investitor – o entitate sau o persoană fizică care furnizează capital pentru start-upuri în anticiparea unui viitor randament al investiției.

# Finanțare inițială – o investiție timpurie menită să susțină start-upul în fazele inițiale de dezvoltare.

Investitor înger – un investitor privat, de obicei o persoană care sprijină un start-up în fazele incipiente, oferind capital în schimbul unei părți dintre acțiunile start-upului tău.

Capital de risc (VC) – o formă de finanțare acordată companiilor emergente și start-upurilor care au potențial de creștere ridicat. Acest tip de capital este furnizat de firme de capital de risc sau fonduri de investiții care colectează bani de la investitori instituționali și privați pentru a investi în companii inovatoare și cu potențial de creștere rapidă.

Ecosistemul de start-upuri în Moldova

Un ecosistem de start-up reprezintă un mediu complex în care start-upurile se dezvoltă și prosperă. Acesta include o varietate de participanți și organizații care colaborează pentru a stimula și accelera creșterea noilor afaceri.

Principalele componente ale unui ecosistem de start-up sunt:
# indivizii și echipele – fondatorii, antreprenorii și angajații care formează nucleul start-upurilor;
# start-upurile – companii aflate în diferite stadii de dezvoltare, de la idei incipiente până la afaceri mature;
# organizațiile și instituțiile – entități care oferă sprijin și resurse esențiale pentru start-upuri, cum ar fi universități, organizații de cercetare științifică, instituții și organizații financiare, reprezentanți ai economiei și organizații de stat care creează politici și programe.

Aceste componente lucrează împreună într-un mod integrat pentru a crea un mediu favorabil dezvoltării și succesului start-upurilor, contribuind la inovare și creștere economică.

Sursă: startupmoldova.digital

Acum că suntem pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește elementele de bază, să explorăm cum poate cineva să își înceapă și să își scaleze start-upul aici, în Moldova!

Startup Moldova stimulează creșterea și crearea de rețele prin încurajarea unei comunități vibrante și promovarea oportunităților. Ei sprijină start-upurile din Moldova pentru a deveni afaceri viabile care operează internațional prin:
# organizarea de excursii de studiu și evenimente atât offline, cât și online;
# îmbunătățirea accesului start-upurilor la resurse financiare, oportunități de cercetare și dezvoltare, infrastructură, educație și expertiză specifică sectorului;
# conducerea eforturilor de advocacy pentru a crea un cadru de reglementare favorabil start-upurilor;
# susținerea conștientizării publice pozitive și facilitarea parteneriatelor pentru a crește vizibilitatea internațională a start-upurilor;
# încurajarea colaborării între constructorii de ecosisteme start-up locale și internaționale.

Sursă: startupmoldova.digital

Technovator: Growing Talents to Innovate

Technovator creează un ecosistem prosper de inovatori, împuternicindu-i cu puterea transformatoare a tehnologiei, îmbunătățind conexiunile comunitare și promovând progresul digital.

Yep! Moldova

Yep! Moldova este o comunitate care conduce la creșterea antreprenoriatului de impact în Moldova, unde startup-urile și experții se sprijină reciproc pentru a impulsiona o creștere de impact și o schimbare pozitivă. În calitate de actor principal în ecosistemul antreprenorial inovator, Yep! Moldova hrănește și accelerează start-upurile aflate la început de drum și mentalitățile antreprenoriale, oferindu-le resursele, cunoștințele și abilitățile practice necesare pentru succes și conectându-le cu o rețea de mentori și investitori. Viziunea Yep! Moldova este de a forma o nouă generație de antreprenori

Dreamups

Dreamup este un ecosistem dedicat cultivării unei comunități globale de start-upuri și contribuției la creșterea primului unicorn din Moldova. Prin mentorat, educație, investiții și cultivarea unei comunități vibrante, Dreamups oferă o platformă pentru creștere, accelerare și rețea, împuternicind inovatorii să transforme ideile lor semnificative în companii cu impact global.

XY Partners

XY Partners oferă suport specializat de incubare, ghidând start-upurile prin provocări operaționale profunde și ajutându-le să dezvolte afaceri sustenabile. Conectează fondatorii de start-upuri cu mentori și investitori locali și internaționali.

Mozaic

Mozaic este o comunitate de investitori înger axată pe democratizarea investițiilor înger, oferind suport start-upurilor tech conduse de fondatori ambițioși care vizează succesul global prin oferirea de capital inteligent și asistență pentru obținerea finanțării inițiale de la investitori înger.

Business Angels Moldova

Business Angels Moldova este o organizație bazată pe membri, care unește un grup de oameni de afaceri experimentați și directori executivi dispuși să investească capital și timp în start-upuri și afaceri mici aflate în stadii incipiente.

investitii.md

Echipa investitii.md oferă consultanță pentru a ajuta obținerea finanțării pentru afacerea dvs.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)

ODA este o instituție publică subordonată Ministerului Economiei. Misiunea sa este de a sprijini creșterea mediului antreprenorial local, în special a întreprinderilor mici și mijlocii, prin promovarea culturii antreprenoriale, oferirea de asistență financiară și tehnică, emiterea de garanții financiare și de stat și asigurarea infrastructurii de suport pentru afaceri.

Programe pentru dezvoltarea start-upurilor

Programe pentru etapa de idee. Ești elev sau student în Moldova și te interesează antreprenoriatul sau ai o idee de start-up? Dacă da, ar trebui să iei în considerare programele de mai jos.

Startup 101 by Yep! Moldova este o școală de antreprenoriat pentru tineri între 14 și 19 ani, desfășurată online timp de 5 zile, gratuit. Startup 101 oferă tinerilor oportunitatea de a dobândi cunoștințe antreprenoriale esențiale, permițându-le să-și transforme ideile în realitate și să-și dezvolte abilitățile de gestionare a afacerilor. La finalul programului, participanții pot participa la concursul Yep! Idea Challenge.

Money 101 – Startup Summer Camp by Yep! Moldova este o experiență unică modelată după taberele de vară europene, unde participanții învață concepte financiare de bază, antreprenoriat, investiții și implicare comunitară.

EdTech Bootcamp Moldova by Yep! Moldova este un program transformativ de 5 zile care începe cu ateliere online, formarea echipelor și explorarea problemelor, urmate de sesiuni offline unde experții ghidează dezvoltarea MVP-urilor și prezentările pitch.

Democracy Tech Hackathon by Yep! Moldova este un eveniment de 48 de ore care utilizează tehnologia pentru a sprijini libertatea și democrația, reunind dezvoltatori, designeri, analiști de date, antreprenori și experți în politici publice.

Green Tech Hackathon by Yep! Moldova este un eveniment de 48 de ore axat pe dezvoltarea de soluții inovatoare și sustenabile pentru întreprinderi mici și mijlocii în conformitate cu standardele UE și principiile economiei circulare.

Startup School by Dreamups este un program educațional online de șase săptămâni unde elevii din întreaga țară învață să lanseze prima lor afacere tech prin cursuri preînregistrate și sarcini practice pe platforma e-learning UpFactory.

Startup Students by Technovator este o comunitate vibrantă care include cei mai activi studenți din universitățile din Moldova, oferind un curs practic de 3 luni pentru dezvoltarea și formarea antreprenorilor în stadii incipiente.

Dreamable by Dreamups este un pre-accelerator dedicat studenților universitari pasionați de tehnologie care doresc să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale și să-și transforme ideile într-un start-up scalabil.

Techstars Startup Weekend by Startup Moldova este un weekend intens de 54 de ore care oferă o privire asupra lumii start-upurilor, reunind cei mai buni mentori, investitori, co-fondatori și sponsori pentru a ajuta participanții să își înceapă afacerea.

DeepTech GigaHack by Technovator este cel mai mare hackathon Deep Tech din Moldova, care promovează colaborarea între profesioniști IT și dezvoltatori de afaceri.

Programe pentru etapa de pre-seed și seed. Dezvolți un prototip și cauți feedback și finanțare pentru start-upul tău? Dacă da, ar trebui să iei în considerare programele de mai jos.

Creative Accelerator by Yep! Moldova este un program de 6 luni în care participanții primesc instruire, mentorat, inspirație și motivație, culminând cu un Demo Day unde startup-urile își prezintă soluțiile investitorilor.

Ellevator Women Startup Accelerator by Yep! Moldova este un program destinat sprijinirii femeilor din Moldova și Ucraina prin mentorat și bootcamp-uri, cu obiective de a spori reziliența afacerilor, de a conduce transformarea economică și socială și de a îmbogăți abilitățile și capacitățile de afaceri ale participanților.

Level Up by Yep! Moldova este faza următoare a Ellevator Women Startup Accelerator, un program post-accelerare care vizează creșterea afacerilor conduse de femei, inclusiv expansiunea pe piețele externe.

Marea Digitalizare by Yep! Moldova este un program de accelerare care permite întreprinderilor să își îmbunătățească eficiența, productivitatea și profitabilitatea prin digitalizare.

Upcelerator by Dreamups este un accelerator online de 3 luni pentru start-upuri, destinat celor care au o idee de afacere în domeniul tehnologiei și care au nevoie de un cadru, cunoștințe, investiții și mentorat pentru a o dezvolta și lansa.

UpNext Traction Accelerator by Dreamups este un program de accelerare de 6 luni pentru start-upuri tech, axat pe construirea de tracțiune, scalare și pregătirea pentru investiții semnificative.

XY Accelerator by XY Partners este un program de 3 luni pentru echipe de start-upuri aflate în stadiul MVP, desfășurat de două ori pe an, în toamnă-iarnă și primăvară-vară. În timpul programului, participanții vor putea să realizeze interviuri cu potențiali clienți, să formeze o echipă cu cel puțin doi fondatori, să să aplice pentru granturi locale, să își înregistreze compania etc.

EIR Entrepreneurship in Residence Program by XY Partners este un program unic de mentorat pentru comunitatea start-up din Moldova, aducând 16 mentori din diaspora acasă pentru a sprijini start-upurile locale. Start-upurile selectate beneficiază de trei sesiuni individuale, fiecare cu durata de 1 oră. Participanții primesc ajutor personalizat, răspunsuri la întrebări, feedback și acces la ateliere de lucru organizate la maib park.


Startup Moldova susține start-upurile în etapele de validare și creștere prin oferirea de mentoratconsultanță juridicădocumentație esențială și conexiuni cu investitorii. În plus, promovează un mediu de reglementare favorabil start-upurilor.

La Startup Moldova se organizează forumuri sectoriale, cum ar fi Energy Tech Forum și Digital Health Forum, iar altele urmează să apară.

Startup Moldova poate fi contactat la [email protected].

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dalai Lama asigură că se recuperează bine la New York după operaţia la genunchi

Dalai Lama asigură că se recuperează bine la New York după operaţia la genunchi Dalai Lama a dat asigurări că se recuperează bine după operaţia...

Evenimentele Zilei de 8 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 8 iulie în Istorie 8 iulie este a 189-a zi a calendarului gregorian și a 190-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 8 iulie 2024

Horoscop 8 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti bune pentru unii nativi. Pentru Peşti este o perioadă perfectă pentru a intra în noi relaţii,...

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.