X

O mediere a ONU în favoarea unui acord în Libia s-a soldat cu un nou eşec

O mediere a ONU în favoarea unui acord între taberele rivale din Libia asupra unui cadru constituţional care să permită organizarea unor alegeri s-a soldat, luni, cu un nou eşec, lăsând ţara fără o ieşire vizibilă din criza politică în care se află, relatează AFP, scrie news.ro .

Reprezentanţi ai Parlamentului instalat în estul Libiei şi ai Înaltului Consiliu de Stat (HCE) care face oficiu de Senat, la Tripoli (vest) – adunaţila Cairo în perioada 12-19 iunie, sub auspiciile ONU – nu au ajuns la un acord asupra unui text menit să reglementeze organizarea unor alegeri prezidenţiale şi legislative – care urmau să aibă loc iniţial la sfârşitul lui 2021.

Citește și :  Prinţul William al Marii Britanii împlineşte 40 de ani

”A treia şi ultima rundă de negocieri între Camera Reprezentanţilor şi HCE cu privire la partea constituţională libiană s-a încheiat în zori, pe 20 iunie”, a anunţat într-o postare pe Twitter consiliera specială a secretarului general al ONU pentru Libia, americanca Stephanie Williams.

”Divergenţe există în continuare cu privire la măsuri referitoare la perioada de tranziţie dinaintea alegerilor”, a anunţat ea, în pofida faptului că acest ”Comitet mixt a ajuns la un consens larg asupra articolelor în litigiu din proiectul Consttuţiei libiene”, precizeaă ea.

Stephanie Williams îi salută pe membrii celor două Camere pentru efortul lor de a-şi ”rezolva divergenţele într-un anumit număr de probleme complexe” şi subliniază că libienii – dintre care trei milioane s-au înscris să voteze – ”nu merită mai puţin din partea liderilor lor politici”.

În calitate de consilieră specială a secertarului general al ONU pentru Libia, Stephanie Williams i-a invtat pe preşedinţiicelor două Camere ”să se reunească în termen de zece zile (…), pentru a soluţiona probleme în suspans”.

Organizarea la o dată previzibilă a unor alegeri prezidenţiale şi legislative – amânată sine die în decembrie 2021 – pare extrem de improbabilă, din cauza divergenţelor foarte puternice între rivalii politici şi unor tensiuni pe teren.

Două guverne îşi dispută – din martie – puterea.

Citește și : Iranul a executat un extremist sunit pentru uciderea a doi religioşi şiiţi

Guvernul de la Tripoli a fost lansat la începutul lui 2021 – sub egida ONU – pentru a guverna în timpul tranziţiei, până la organizarea unor alegeri.

Alt Guvern a fost format în martie, de către Parlament, cu sediul provizoriu la Sirt, după ce nu a putut intra în funcţie la Tripoli.

Libia se află în haos după îndepăratea regimului lui Muammar Gaddafi de la putere, în 2011.

Tags: CairolibiaMuammar GaddafiONUStephanie Williamstripoli
Categorii: Știrile zilei