O mică insulă din Pacific a celebrat încoronarea regelui Charles al III-lea, considerat fiul unui zeu

Publicat:

Numeroase cântece au putut fi auzite pe o mică insulă din Oceanul Pacific sâmbătă, când mai multe sute dintre locuitorii săi au celebrat încoronarea regelui Charles al III-lea, un eveniment deosebit de important pentru acea populaţie, care consideră că prinţul Philip, tatăl actualului suveran britanic, era unul dintre zeii comunităţii locale, informează AFP, potrivit agerpres.

Insula vulcanică Tanna, situată în partea sudică a Arhipelagului Vanuatu, este centrul “Mişcării Prinţul Philip”, ai cărei reprezentanţi îl consideră pe tatăl regelui Charles ca pe un strămoş îndepărtat din mitologia locală.


Citește și : Ucraina susţine că ruşii au folosit muniţie cu fosfor la Bahmut – VIDEO

“Sunt foarte fericit, pentru că Charles este fiul lui Philip”, a declarat liderul local Yabah, care a călătorit în trecut la Castelul Windsor şi s-a întâlnit cu prinţul Philip. “Vreau ca el să vină să mă vadă aici”, a adăugat Yabah.

Mişcarea a început în anii 1970, când ducele de Edinburgh a vizitat această fostă colonie anglo-franceză, cunoscută pe atunci sub numele de Noile Hebride şi care rămâne o ţară membră în Commonwealth.

Originea acestei credinţe nu este explicată foarte clar, dar s-ar baza, potrivit antropologilor, pe o veche profeţie ce anunţă întoarcerea unui “fiu al insulei” şi care are pielea albă.

Unii dintre localnici sunt chiar convinşi că prinţul Philip a plecat din Tanna înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a se căsători cu viitoarea regină Elisabeta a II-a.

“Există mai multe clanuri care aşteaptă de multă vreme întoarcerea acestei fiinţe mitologice”, a explicat antropologul Kirk Huffman, fost curator al Muzeului Naţional din Vanuatu.

Locuitorii micuţei insule Tanna au celebrat sâmbătă în felul lor, departe de fastul de la Westminster Abbey, încoronarea regelui Charles al III-lea.

Reuniţi pe coline cu vegetaţie tropicală, aproximativ o mie de femei, bărbaţi şi copii, purtând ţinute tradiţionale care se aseamănă cu nişte şorţuri, au dansat şi au cântat, înainte de a participa la un banchet cu cele mai bune preparate locale, însoţite de “kava”, o băutură acidulată şi uşor alcoolizată obţinută din rădăcina unei plante şi care face parte din tradiţiile din Oceanul Pacific.

Reprezentanţii mişcării sunt concentraţi în special în satele Yaohnanen şi Yakel, accesibile doar prin intermediul unei poteci dificil de urmat în junglă, în această regiune cunoscută pentru tradiţia legendelor şi spiritualităţii sale.

O relaţie durabilă

Diplomaţi britanici au fost prezenţi la eveniment, veniţi în misiune specială cu ocazia încoronării şi aducând un cadou – un portret înrămat al regelui Charles al III-lea.

Portretul va fi adăugat într-o colecţie de fotografii vechi care îl arată pe prinţul Philip în tinereţea sa, ce sunt păstrate cu sfinţenie de adepţii mişcării.

Ambasadorul Michael Watters, venit special din capitala statului insular Vanuatu, Port Vila, a participat cu mare plăcere la procesiune, în mijlocul bătrânilor din localitate.

“Am fost întâmpinat cu atâta căldură şi bucurie de această comunitate. Ceremonia reprezintă un fel minunat de a marca o relaţie unică între Regatul Unit şi Vanuatu”, a adăugat ambasadorul britanic.

Ducele de Edinburgh era cunoscut însă şi pentru gafele sale uneori dispreţuitoare la adresa culturilor indigene, însă el a afişat întotdeauna un mare respect faţă de această mişcare şi faţă de adepţii ei.

Prinţul Philip le-a trimis scrisori, fotografii cu autografe şi chiar s-a întâlnit cu liderii mişcării în timpul unei vizite private a acestora la Castelul Windsor, în 2017.

Citește și : Ucraina anunţă că a doborât o rachetă supersonică rusă Kinjal cu ajutorul sistemului american Patriot

Moartea sa din 2021 a impresionat profund comunitatea din insula Tanna, ridicând întrebări despre viitorul mişcării şi despre obiceiurile locale.

Locuitorii insulei au primit însă cu mare bucurie cadourile aduse de delegaţia britanică, a precizat Kirk Huffman, întrucât ele “înseamnă că prinţul (devenit rege) Charles vrea ca această relaţie să continue”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.