X

O mie de răniţi din Gaza suferă de infecţii foarte grave (MSF)

Circa o mie de palestinieni răniţi în ultimele luni în Gaza de tiruri israeliene în manifestaţiile şi ciocnirile de-a lungul barierei ce separă Israelul de enclava palestiniană suferă de infecţii ce ameninţă să-i lase handicapaţi pe viaţă, avertizează joi Medici fără Frontiere (MSF), informează France Presse, potrivit agerpres.

MSF, care operează în Fâşia Gaza, vorbeşte într-un comunicat despre o “adevărată urgenţă sanitară”. ONG-ul cere comunităţii internaţionale asistenţă financiară şi autorităţilor israeliene şi palestiniene să faciliteze accesul şi activitatea personalului sanitar, precum şi transferul răniţilor în afara enclavei aflate sub blocadă, atunci când este necesar.

Citeşte şi: Poroşenko cere NATO să trimită nave de război în Marea Azov

Fâşia Gaza, situată între Israel, Egipt şi Marea Mediterană, a cunoscut începând din martie manifestaţii şi ciocniri între palestinieni şi soldaţi israelieni postaţi de cealaltă parte a barierei înalte de câţiva metri de la frontieră.

Cel puţin 235 de palestinieni au fost ucişi de focuri de armă sau bombardamente israeliene de la începutul manifestaţiilor, la 30 martie, care cer ridicarea blocadei şi întoarcerea refugiaţilor palestinieni în teritoriile de unde au fugit sau au fost izgoniţi odată cu crearea statului Israel, în 1948. Doi soldaţi israelieni au fost de asemenea ucişi.

Între 30 martie şi 31 octombrie, MSF a declarat că a tratat 3.177 de pacienţi din 5.866 atinşi de gloanţe, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza. Marea majoritate suferă de fracturi deschise şi leziuni grave ale ţesuturilor. Afluxul de răniţi este copleşitor pentru sistemul medical din Gaza, deja notoriu subdimensionat, notează MSF.

Citeşte şi: 10.000 de persoane evacuate în Koln! Geniştii au dezamorsat o bombă neexplodată

Potrivit “celor mai conservatoare estimări” ale MSF, cel puţin 25% dintre pacienţii cu fracturi deschise, adică o mie, suferă de infecţii. “Consecinţele acestor vătămări, în special netratate, pot ajunge până la un handicap permanent pentru unii, şi până la amputare sau deces în caz de infecţii”, declară MSF. “Un răspuns adecvat costă zeci de milioane de euro – o sumă ce trebuie găsită urgent”, adaugă organizaţia.

Israelul se apără în faţa acuzaţiilor de utilizare excesivă a forţei, acuzând mişcarea islamistă Hamas, la putere în Gaza, că se foloseşte de această mobilizare ca acoperire a activităţilor sale “teroriste”.

Israelul şi Hamas au purtat trei războaie în Gaza din 2008. Tensiunile din ultimele luni au ridicat temeri legate de un nou conflict. Cu toate acestea, la 13 noiembrie a fost încheiat un armistiţiu, după cea mai gravă confruntare de după războiul din 2014.

Tags: 'Medici fără Frontiere' (MSF)egiptfasia gazahamasisraelmarea mediterana
Categorii: Sinteze