X

O militantă pentru drepturile femeilor judecată pentru acordarea de asistenţă la avort, premieră atât în Polonia cât şi în Europa

În capitala poloneză Varşovia a început vineri un proces pentru asistenţă la avort, primul proces de acest gen atât în Polonia cât şi în Europa, relatează AFP, potrivit agerpres

Justyna Wydrzynska, militantă dintr-o organizaţie pentru drepturile femeilor, este acuzată că a furnizat, în 2020, pilule pentru întreruperea sarcinii unei femei însărcinate care afirma că a fost victima violenţei domestice.

Citește și : Creşte bilanţul negru după atacul de la Kramatorsk (VIDEO)! Printre zecile de morţi se află şi patru copii!

Militanta riscă să primească până la trei ani de închisoare pentru că “a furnizat asistenţă pentru avort” şi a “comercializat medicamente neautorizate”, potrivit legislaţiei poloneze, care este una dintre cele mai stricte din Europa.

În 2020, o femeie gravidă în 12 săptămâni şi care dorea o întrerupere de sarcină i-a cerut ajutorul Justynei, membră în organizaţia Aborcyjny Dream Team. Femeia încercase iniţial să se ducă la o clinică de avort în Germania, dar a fost împiedicată de soţul ei, iar în timp ce ea aştepta acasă coletul cu pilulele, soţul ei a chemat poliţia, care a confiscat medicamentul şi a deschis o anchetă.

Este primul caz din Europa în care un militant este urmărit în justiţie pentru că a contribuit la un avort furnizând pastile pentru întreruperea sarcinii, subliniază Amnesty International, care a cerut retragerea acuzaţiilor.

Polonia este o ţară tradiţional catolică şi care dispune deja de una dintre cele mai restrictive legi din Europa în materie de avort. Mai mult, anul trecut, Curtea constituţională poloneză s-a poziţionat alături de guvernul populist-naţionalist declarând “neconstituţionale” întreruperile de sarcină în situaţiile în care se constată malformaţii ale fătului.

“Sper că acest proces va marca un viraj în sistemul legal polonez şi că în următorii ani pilulele pentru avort vor fi vândute în benzinării alături de prezervative”, a declarat Wydrzynska pentru AFP la ieşirea de la prima şedinţă.

Ea a menţionat pentru presa poloneză că a fost motivată de empatia pentru cea care i-a solicitat ajutorul, pe care nu o cunoştea, dar trecuse printr-o situaţie similară cu câţiva ani în urmă.

Citește și :  NATO este pregătită să furnizeze arme Ucrainei pentru câţiva ani

 

Militanta a fost întâmpinată în faţa tribunalului, la ieşire, de câteva zeci de manifestante în favoarea avortului, în timp ce adversare ale avortului au parcat în faţa clădirii o furgonetă acoperită cu afişe cu sloganul “Pilula ucide” şi cu imaginea unui embrion avortat.

Următoarea şedinţă a fost stabilită pentru 14 iulie.

Tags: avorteuropainchisoareJustyna WydrzynskaPolonia
Categorii: Diaspora