X

O mişcare pro-UE contestă în justiție rezultatul referendumului din 2016 privind Brexitul

O organizaţie anti-Brexit a contestat vineri în faţa justiţiei britanice rezultatul referendumului din 2016 privind Brexitul invocând “practici ilegale” şi fapte de “corupţie”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În faţa Înaltei Curţi din Londra, mişcarea anti-Brexit “UK in EU Challenge” a reamintit că “Vote Leave”, campania oficială în favoarea divorţului de UE, a fost sancţionată pentru încălcarea codului electoral, dar a evocat şi cazuri de “corupţie”.

Citește și : SUA: Pedeapsă cu închisoarea „importantă” pentru fostul avocat al lui Donald Trump (procurori)

“Să ne imaginăm că eu îi spun cuiva că îi voi da 5 lire dacă votează pentru mine sau că vor exista reduceri ale asigurării sale de sănătate, atunci votul care urmează nu poate fi considerat corect”, a pledat unul din avocaţii organizaţiei.

“UK in EU Challenge” estimează în aceste condiţii că validitatea rezultatelor referendumului din 23 iunie 2016, prin care britanicii s-au pronunţat în proporţie de 52% în favoarea Brexitului, poate fi pusă în discuţie.

Unul dintre avocaţii guvernului, James Eadie, a respins această argumentaţie, subliniind în special că soarta Brexitului este în prezent în mâinile Parlamentului britanic, care urmează să se pronunţe marţi asupra acordului de divorţ negociat cu Bruxellesul.

Nimeni nu poate “să anuleze legal declanşarea articolului 50” al Tratatului de la Lisabona, care a lansat procedura de ieşire din UE, a subliniat el. Recunoaşterea acestui drept ar însemna “depăşirea puterii legislativului”, a pledat avocatul.

Citește și : PANICĂ într-o discotecă din Italia: Șase oameni au murit și peste 100 au fost răniți în urma unei busculade

“Membrii publicului trebuie să poată avea încredere în procedură şi în faptul că aceasta a fost realizată cu respectarea legii, departe de corupţie sau de practici ilegale”, a răspuns unul dintre avocaţii mişcării anti-Brexit.

Decizia curţii va fi anunţată luni, la ora 14.00 GMT, în ajunul votului istoric al deputaţilor privind acordul de Brexit.

Tags: brexitcoruptieJames EadielondrareferendumUK corupţie
Categorii: Diaspora