O moschee şi două asociaţii turce din Franţa au fost marcate cu cruci de Lorena

Publicat:

O moschee şi două asociaţii turce din estul Franţei au fost marcate cu cruci de Lorena, simbol atribuit în mod tradiţional gaullismului şi Rezistenţei, informează duminică AFP, potrivit agerpres., citând Parchetul şi responsabili musulmani, care denunţă o “provocare”.

“O anchetă va fi demarată”, a anunţat Parchetul din Besancon.


Citeşte şi: Un miliardar încearcă să construiască un cămin studenţesc în mare parte FĂRĂ ferestre într-un „experiment social și psihologic”

La Pontarlier, crucile au fost aplicate pe zidurile moscheii Philippe-Grenier şi pe cele ale Asociaţiei Turcilor din Pontarlier, a precizat Abdallah Zekri, preşedintele Observatorului naţional de luptă împotriva islamofobiei.

Pe moschee, poliţiştii au numărat şase cruci, trasate cu un spray cu vopsea roşie, potrivit Parchetului.

Cruci similare au fost găsite şi pe clădirea Asociaţiei de prietenie franco-turcă din Montlebon, lângă Morteau, la circa 30 de kilometri la nord de Pontarlier, potrivit lui Zekri şi Parchetului.

Crucile de pe moschee au fost descoperite duminică dimineaţa de enoriaşi veniţi la rugăciune, a precizat pentru AFP preşedintele acesteia, Boubaker Lamamra, care a depus plângere.

Moscheea Philippe-Grenier a mai făcut în trecut obiectul unor vandalizări, însă “este pentru prima dată când văd cruci de Lorena”, a explicat Lamamra. Utilizarea crucii de Lorena, simbolul Rezistenţei, ar putea însemna “opunem rezistenţă islamului”, a apreciat el, văzând în aceste acţiuni un act “islamofob”.

“Condamnăm cu fermitate această provocare”, a declarat la rândul său Zekri. “Suntem foarte surprinşi că aceasta este o cruce de Lorena (…), însă noi suntem în linie dreaptă spre alegerile prezidenţiale şi actualele discursuri ale urii (…) nu fac decât să întărească actele” antimusulmane, a adăugat el.

Citeşte şi: Numărul de noi infectări atinge un nivel record în Germania – Black News

Zekri a mai denunţat un “climat nesănătos” în jurul islamului, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu o “suprasolicitare” care ar dura, potrivit lui, “până la alegerile prezidenţiale”.

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din aprilie 2022 – la care preşedintele Emmanuel Macron, care nu şi-a exprimat încă intenţiile, ar urma să participe -, scena politică franceză a devenit agitată în urma intrării în cursă a unui fost jurnalist al cotidianului Le Figaro, devenit polemist de extremă dreapta, Eric Zemmour, care vizează în special islamul într-un discurs radical. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.