O mostră de sol de pe Lună, în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok

Publicat:

O mostră de sol de pe Lună, în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok

O mostră de sol de pe Lună s-a aflat în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok, captivând mulţimile venite să profite de rara oportunitate de a vedea cu proprii ochi eşantionul selenar adus pe Pământ de misiunea chineză Chang’e-5, relatează luni agenţia Xinhua.

În baza colaborării dintre Institutul Naţional de Cercetări Astronomice din Thailanda (NARIT) şi Administraţia Spaţială Naţională Chineză (CNSA), proba de sol de pe Lună a fost prezentată la târgul Sci Power for Future Thailand Fair, fiind una dintre principalele atracţii ale evenimentului încheiat duminică, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Închisă într-o sferă de cristal rotativă, proba de 75 de miligrame denumită “Luna străluceşte asupra mea” a invitat publicul la o călătorie microscopică pe suprafaţa Lunii, materialul extraterestru uimindu-i pe vizitatori.

O elevă de şcoală primară, Tannya Neesanant, s-a declarat emoţionată la vederea mostrei de sol selenar. “Culoarea ciudată a probei de pe Lună m-a făcut curioasă, pentru că arăta mai degrabă a nisip decât a sol”, a adăugat pentru Xinhua fetiţa de şapte ani.

Exponatul reprezintă o parte din probele colectate de sonda selenară Chang’e-5, una dintre cele mai complicate şi provocatoare misiuni din istoria aerospaţială a Chinei.

Reuşita, faptul de a ajunge “mai aproape decât oricând” de Lună, a inspirat oameni din diverse medii, şi în special copiii, să îşi hrănească pasiunea pentru învăţare şi dorinţa de a-şi atinge scopurile, a declarat Suppawat Zhou, membru al personalului expoziţiei.

Directorul NARIT, Saran Poshyachinda, a declarat că la expoziţie au fost prezentate, de asemenea, tehnologii avansate pe care Thailanda le-a dezvoltat pentru cercetarea spaţială, cum ar fi un instrument conceput pentru observarea radiaţiilor cosmice şi a vremii spaţiale dintr-o perspectivă selenară, care se va afla la bordul misiunii chineze Chang’e-7 de explorare a Lunii.

În aprilie, China şi Thailanda au semnat două memorandumuri de cooperare în domeniul explorării şi utilizării paşnice a spaţiului cosmic, precum şi pentru o staţie internaţională de cercetare selenară.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

“Aşteptăm cu nerăbdare să primim probe selenare de la CNSA pentru testele noastre de laborator, astfel încât să putem dezvolta instrumente adecvate pentru explorarea viitoare a suprafeţei Lunii”, a declarat Saran într-un interviu acordat Xinhua.

“Colaborarea cu China este foarte importantă pentru dezvoltarea propriilor capacităţi şi ne ajută să fim în rând cu liderii mondiali” în domeniu, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lady Gaga l-a prezentat pe logodnicul ei premierului francez Gabriel Attal în tribunele de la Arena La Défense

Lady Gaga l-a prezentat pe logodnicul ei premierului francez Gabriel Attal în tribunele de la Arena La Défense Premierul demisionar Gabriel Attal a întâlnit-o duminică,...

OMS vrea să dezvolte vaccinuri împotriva gripei aviare pe bază de ARNm în ţări cu venituri mici şi medii

OMS vrea să dezvolte vaccinuri împotriva gripei aviare pe bază de ARNm în ţări cu venituri mici şi medii Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a...

Lady Gaga a difuzat fragmente din două piese noi ale sale pe străzile din Paris

Lady Gaga a difuzat fragmente din două piese noi ale sale pe străzile din Paris Lady Gaga a ieşit pe străzile Parisului pentru a le...

Tom Cruise, numit Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa. Actorul va fi una dintre vedetele ceremoniei de închidere a JO

Tom Cruise, numit Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa. Actorul va fi una dintre vedetele ceremoniei de închidere a JO Actorul american Tom...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.