X

O navă de spionaj chineză dă târcoale Australiei

Ministrul australian al apărării Peter Dutton a afirmat vineri că o navă de spionaj chineză s-a apropiat de coasta de vest a Australiei, denunţând un “act de agresiune” din partea Beijingului, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Nava chineză a fost observată în timp ce trecea prin dreptul staţiei de comunicaţii navale Harold E. Holt din Exmouth, utilizată de submarine australiene, americane şi aliate.

Citeşte şi: Kais Saied NU vrea observatori străini la alegerile din Tunisia – Black News

“Cred că este un act de agresiune. Cred acest lucru mai ales pentru că s-a apropiat atât de mult. S-a aflat în proximitatea instalaţiilor militare şi de informaţii de pe coasta de vest a Australiei”, a explicat Dutton într-o conferinţă de presă.

Alegaţiile privind ameninţarea la adresa securităţii naţionale reprezentată de China reprezintă o temă majoră a campaniei în vederea alegerilor generale din 21 mai din Australia, menţionează Reuters.

Ministrul australian al apărării a mai apreciat că nava chineză a apărut într-un moment “bizar”, dată fiind campania electorală.

În ultimii ani a mai fost semnalată prezenţa de nave ale forţelor chineze în largul coastelor de nord şi de est ale Australiei.

În februarie, Beijingul şi Canberra s-au acuzat reciproc pentru un incident în care o aeronavă de patrulă maritimă australiană a fost vizată cu laser de pe un vas al forţelor navale chineze.

În incidentul anunţat vineri, Ministerul australian al Apărării a precizat că nava denumită Haiwangxing, o navă de recunoaştere clasa Dongdiao, s-a deplasat de-a lungul coastei de vest, pătrunzând pe 6 mai în Zona de excludere economică a Australiei şi apropiindu-se la 50 de mile marine de staţia de comunicaţii, pe 11 mai.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Peru – Black News

Ambasada chineză din Australia nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Reuters.

Ministrul Dutton a menţionat că Australia şi-a făcut o rutină din a atenţiona publicul în legătură cu prezenţa de nave ale forţelor chineze. 

Tags: australiaBeijingChinaExmouthHarold E. HoltPeter Dutton
Categorii: Știrile zilei