X

O navă militară rusă specializată în misiuni de recunoaştere a pătruns în Canalul Mânecii

O navă militară rusă specializată în misiuni de recunoaştere şi în operaţiuni de sabotaj maritim a pătruns luni în Canalul Mânecii, afirmă surse citate de site-ul Metro.co.uk, informează mediafax.

Nava rusă Yantar, dotată cu minisubmarine fără pilot şi cu echipamente sofisticate de recunoaştere, a fost observată luni în apropierea coastelor Marii Britanii.

Citește și : Un taifun năprasnic se îndreaptă spre estul Chinei după ce a devastat Taiwanul

Conform publicaţiei UK Defence Journal, nava Yantar, prezentată oficial drept vas pentru cercetări oceanografice, a fost utilizată în trecut pentru acţiuni de sabotaj împotriva cablurilor submarine de telecomunicaţii şi împotriva senzorilor submarini pentru detecţie. Forţele Navale din SUA au avertizat că nava rusă Yantar are submarine fără pilot care pot opera la adâncimi de până la 6.000 de metri. Nava s-a apropiat recent de coastele Irlandei şi a fost urmărită atent de Forţele Navale irlandeze.

Nu este clar dacă Marea Britanie a acordat permisiune navei ruse să se apropie de coastele britanice.

Citește și : 35 de noi infectări ÎNCHID un oraş întreg din China

“Este clar că această navă este urmărită atent de serviciile de informaţii militare britanice. Grupul comun de colectare a informaţiilor de la Baza aeriană Wyton va direcţiona o serie de echipamente de monitorizare asupra acestei nave. De asemenea, nava probabil este supravegheată de submarine britanice şi NATO. Riscurile sunt reduse, întrucât ruşii sunt conştienţi că nava este supravegheată atent (…)”, afirmă, conform MailOnline, dr. Kristian Gustafson, director adjunct al Centrului Brunel pentru Informaţii şi Studii de Securitate.

Tags: canalul maneciiKristian Gustafsonmarea britanieUK Defence Journal
Categorii: Diaspora