X

O noapte de lupte la Tripoli între grupări loiale guvernului libian recunoscut internaţional

Lupte au opus în noaptea de duminică spre luni două grupări armate influente în plin centrul capitalei libiene Tripoli, provocând răniţi inclusiv în rândul populaţiei civile, potrivit serviciilor de urgenţă şi presei locale, relatează AFP, potrivit agerpres

Luptele au continuat până târziu în noapte, chiar şi pe străzile înguste din zona centrală a oraşului, între două grupări armate afiliate guvernului de uniune naţională de la Tripoli, respectiv “Forţa al-Radaa” (descurajarea) şi “Brigada 444”.

Citește și : Coreea de Nord va organiza o reuniune cheie despre economie la începutul lunii iunie

Vehicule blindate au fost desfăşurate duminică după-amiază la Tripoli în urma arestării unui membru al “Brigăzii 444”. După o acalmie de câteva ore, tiruri intense de arme grele şi uşoare au izbucnit în partea de est a oraşului. Autoritatea de sprijin pentru stabilitate (ASS), o altă grupare armată loială guvernului, s-a interpus între celelalte două grupări pentru a înceta ostilităţile şi a încerca o mediere.

Guvernul a efectuat începând de joia trecută mai multe raiduri cu drone în apropierea oraşului Zawiya, la 45 de kilometri vest de Tripoli, oficial împotriva unor bande de traficanţi.

La 12 ani după înlăturarea şi uciderea preşedintelui Muammar Gaddafi într-o revoltă armată sprijinită de Occident, Libia este astăzi un stat eşuat, cu două guverne rivale, cel din capitala Tripoli recunoscut de ONU şi cel al mareşalului Khalifa Haftar, ale cărui trupe controlează estul ţări, în timp ce numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.

Citește și : Acordul asupra datoriei SUA pregătit să fie înaintat Congresului

Tags: ASSForţa al-RadaaONU ONUtripoliZawiya
Categorii: Știrile zilei