X

O norvegiancă este judecată pentru apartenenţă la ISIS

O femeie a pledat nevinovată, luni la Oslo, la acuzaţia de sprijinire a organizaţiei Stat Islamic, la peste un an după ce a fost repatriată din Siria în Norvegia, informează dpa, citând presa norvegiană, potrivit agerpres.

Acuzarea susţine că femeia, născută în Pakistan, dar crescută în Oslo, şi care a fost căsătorită de trei ori cu combatanţi SI în Siria în perioada 2013-2019, a avut grijă de copii şi a făcut treburile casnice, ajutându-şi astfel soţii să lupte pentru organizaţie jihadistă.

Citeşte şi: Trump dă de înţeles că va candida din nou la alegerile prezidenţiale din SUA

”Mamele au fost susţinători inestimabili”, a declarat procurorul Geir Evanger în faţa tribunalului din Oslo.

Acesta a menţionat că acuzata s-a radicalizat înainte de sosirea ei în Siria în 2013, iar serviciul de securitate norvegian PST a interceptat convorbiri telefonice între ea şi primul soţ, un cunoscut luptător străin din Stat Islamic care a murit în 2015.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a doborât rachete israeliene deasupra Damascului

Acuzata, în vârstă de 30 de ani, a declarat că a fost ţinută împotriva voinţei ei. Ea este suspectată şi de încercare de recrutare a altor femei pentru a adera la Stat Islamic. Dacă va fi găsită vinovată, acuzata riscă până la şase ani de închisoare.

Femeia, care va depune mărturie ulterior în cursul zilei de luni, a fost repatriată în ianuarie anul trecut împreună cu doi copii de-ai săi, dintre care unul foarte bolnav. Cei trei au stat în tabăra de refugiaţi Al-Hol din Siria. 

Tags: Al HolGeir EvangerNorvegiaOslopakistanserviciul de securitate norvegian (PST)siriastat islamic
Categorii: Diaspora