O nouă lege din Ucraina loveşte puternic în minoritatea română din Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia

Publicat:

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a adoptat joi în prima lectură proiectul de lege privind limba ucraineană, documentul reprezentând în forma actuală o mare lovitură împotriva minorităţilor naţionale, inclusiv împotriva românilor din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia, informează vineri agenţia de presă de limba română din Cernăuţi, BucPress, potrivit agerpres.

Acest proiect de lege ar urma să fie votat într-o a doua lectură, cu eventuale modificări, dar observatorii nu se aşteaptă la schimbări semnificative în favoarea minorităţilor.


Citeşte şi: Ambasadorul UE din Irak s-a îmbolnăvit din cauza apei poluate

Documentul propune crearea unei Comisii naţionale pentru standardele limbii de stat şi prevede numirea unui împuternicit pentru apărarea limbii de stat. Proiectul de lege a fost votat de 261 de aleşi ai poporului.

Prezentând proiectul de lege, parlamentarul Mykola Kneajiţki a declarat ca acesta a fost coordonat cu normele legilor deja adoptate, în special “Legea educaţiei” şi “Legea privind televiziunea şi radiodifuziunea”. Etnicii români din Ucraina au protestat împotriva ambelor, notează BucPress.

Proiectul de lege privind limba ucraineană menţine cotele în audiovizual: emisiunile în alte limbi decât ucraineana nu pot depăşi un anumit procentaj din transmisiunile în direct (10-20%), precum şi Articolul 7 din Legea educaţiei, care limitează dreptul la studii în limba maternă, împotriva căruia au protestat românii din Ucraina, dar şi state ca Ungaria, România, Bulgaria etc.

Citeşte şi: Două trenuri s-au ciocnit în Africa de Sud (FOTO). Sunt sute de victime!

Mai mult, proiectul de lege prevede susţinerea testelor independente după absolvirea şcolii de cultură generală doar în limba ucraineană, însă abia după 2025, fiindcă aşa a cerut Comisia de la Veneţia, după cum a recunoscut parlamentarul Mikola Kneajiţki.

Potrivit BucPress, autorii proiectului au exclus din text o prevedere importantă pentru minorităţile naţionale din Ucraina şi anume aliniatul: “Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităţilor lingvistice ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale’.

Acest articol a fost considerat de autori drept “inutil” şi “speculativ”, notează agenţia de presă citată, menţionând că acesta era de mare importanţă pentru românii din Ucraina.

Dar cea mai grea lovitură pentru etnicii români din Ucraina este dată de Articolul 21 din respectivul proiect de lege care prevede editarea presei scrise doar în limba de stat, adică ucraineană. Dacă redacţiile doresc să editeze un ziar sau o revistă în altă limbă, acestea trebuie să traducă integral conţinutul articolelor în limba de stat.

Citeşte şi: Costa Rica: Udrea şi Bica, în arest preventiv pentru două luni

În acelaşi timp, toate cheltuielile de traducere şi de tipar vor cădea în sarcina editorilor, în caz contrar le va fi retrasă licenţa. Art. 21 prevede, de asemenea, că “în zona distribuirii unui organ de presă, trebuie să fie distribuită aceeaşi ediţie şi în limba ucraineană”.

Vor avea de suferit şi editurile, care vor fi obligate să scoată cărţi în limba ucraineană în proporţie de cel puţin 50% pe parcursul unui an. Însă legea face unele excepţii pentru librăriile şi editurile care distribuie cărţi în una din limbile oficiale ale UE, ceea ce nu se referă şi la presă.

Articolul 25 al proiectului de lege prevede ca evenimentele publice să se desfăşoare doar în limba ucraineană. Dacă cineva dintre participanţii la un eveniment public va vorbi într-o altă limbă decât cea ucraineană, organizatorul este obligat să asigure traducerea integrală în limba de stat. “Este greu de imaginat cum ar putea să se adune românii din Cernăuţi, Ismail sau Slatina la bustul lui Mihai Eminescu şi să-l omagieze în limba ucraineană!”, remarcă editorialistul BucPress.

De asemenea, legea respectivă prevede că numele şi prenumele cetăţenilor ucraineni vor fi scrise doar în limba de stat, “potrivit regulilor de ortografiere ucraineană”.

Citeşte şi: Directorul Interpol este dat DISPĂRUT! Poliţia franceză este în alertă

Totodată, legea interzice traducerea în alte limbi a numelor localităţilor şi ale instituţiilor de stat. Acelaşi lucru se referă şi la numele localităţilor, inclusiv cele locuite de minorităţi. Astfel, românii din Ucraina ar putea să fie lipsiţi de dreptul de a păstra numele localităţii lor în limba maternă, mai notează BucPress.

Preşedintele Petro Poroşenko a salutat adoptarea proiectului de lege privind limba ucraineană în prima lectură. El a spus că doreşte să vadă un proiect de lege perfecţionat pentru cea de-a două lectură, cu introducerea unor modificări care să consolideze poziţiile limbii ucrainene, însă, în acelaşi timp, să corespundă standardelor europene faţă de minorităţile naţionale.

Militanţi pentru drepturile minorităţilor amintesc însă că un mesaj similar a fost rostit de preşedintele ucrainean şi după adoptarea Legii educaţiei în septembrie 2017. Însă, atunci “modernizarea şi europenizarea” legii au fost doar nişte vorbe goale. Poroşenko a promulgat Legea educaţiei fără ezitări. Iar acum, înainte de alegerile prezidenţiale din 2019, este greu de crezut că preşedintele ucrainean, care speră la un nou mandat, va face concesii naţionaliştilor, apreciază aceştia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.