X

O nouă lovitură pentru Boeing: Qantas a selectat avioanele Airbus pentru cele mai lungi zboruri din lume

Compania aeriană australiană Qantas Airways a selectat avioanele Airbus pentru a demara zborurile directe pe rutele Sydney – New York şi Sydney -Londra, o decizie care constituie o nouă lovitură pentru producătorul american de avioane Boeing, informează Reuters, scrie agerpres.

Într-un comunicat de presă difuzat vineri, Qantas a informat că a ales modelul A350-1000 în defavoarea rivalului Boeing 777X şi pregăteşte o comandă pentru cel puţin 12 aparate. Faptul că australienii de la Qantas au optat pentru avioanele A350-1000, care vor fi echipate cu rezervoare suplimentare de combustibil pentru a putea zbura timp de 21 de ore non-stop, consolidează poziţia de lider a Airbus pe segmentul zborurilor pe distanţe foarte lungi, într-un moment în care Boeing trece printr-o criză provocată de prăbuşirea avioanelor 737 MAX.

Citește și : ONU denunță ‘multiplele încălcări ale drepturilor omului’ comise de autoritățile chiliene în timpul manifestaţiilor

Primele zboruri non-stop Qantas pe rutele Sydney – New York şi Sydney -Londra ar urma să înceapă în prima jumătate a anului 2023, însă sunt condiţionate de ajungerea la un acord salarial cu piloţii care vor trebui să îşi extindă programul de zbor până la aproximativ 23 de ore. O decizie finală cu privire la o comandă fermă va fi luată în luna martie.

Directorul general de la Qantas, Alan Joyce, a subliniat că transportatorul are “foarte multă încredere” în piaţa zborurilor non-stop între Sydney şi New York sau Londra pe baza rezultatelor înregistrate după doi ani în care a oferit zboruri non-stop între Londra şi Perth, un oraş din vestul Australiei, şi a înregistrat o primă de 30% faţă de rivalii pentru locurile la clasa premium.

“A350 este un avion fantastic şi contractul pe care îl negociem cu Airbus ne oferă cea mai bună combinaţie între termeni comerciali, eficienţa de combustibil, costuri şi experienţa clienţilor”, a spus Alan Joyce.

Citește și : Proteste în centrul Londrei după victoria lui Johnson: ‘Boris, Boris, Boris: Afară, afară, afară’ (VIDEO)

În prezent, compania aeriană Singapore Airlines oferă cel mai lung zbor din lume, o cursă de 19 ore între Singapore şi New York, pentru care utilizează o versiune specială a modelului mai mic A350-900.

Airbus nu mai dezvăluie care sunt preţurile de listă pentru avioanele sale dar, pe baza listei de preţuri din 2018, comanda de la Qantas ar putea să se ridice la 4,4 miliarde de dolari, însă în mod normal constructorii de avioane acordă reduceri de preţuri pentru companiile aeriene care fac comenzi.

Tags: 737 MAXAirbusboeinglondranew yorkQantasSydney
Categorii: Știrile zilei