O nouă molimă lovește în Marea Britanie! Doi oameni au venit cu un virus mortal din străinătate

Publicat:

Două cazuri de variolă mortală (monkeypox) au fost confirmate în Marea Britanie.

Oferind dovezi parlamentarilor cu privire la tratarea pandemiei de Covid, Matt Hancock a anunțat, întâmplător, că se confruntă cu un „focar” al virusului rar de variolă, transmite Daily Mail.


Ministrul sănătății a descris situația ca fiind una „absolut standard” și a insistat că se ocupă „de toate aceste tipuri de focare tot timpul”. Dar el nu a oferit detalii despre câți pacienți au fost infectați sau dacă virusul s-a răspândit în Marea Britanie alături de coronavirus.

Autoritatea sanitară din Țara Galilor a confirmat ulterior că au fost depistate „două cazuri de variolă importată”. Ambii pacienți provin din aceeași gospodărie din nordul Țării Galilor, dar nu au fost date detalii despre vârsta sau sexul lor. Doar unul este încă tratat în spital.

De asemenea, oficialii din domeniul sănătății, nu au dezvăluit în ce țară perechea a contactatat virusul, dar se știe că acest tip de variolă se găsește în principal în Africa Centrală și de Vest.

Pacienții au fost infectați la începutul lunii mai și deja erau în carantină din cauza regulilor de călătorie impuse de Covid.

Rara boală tropicală, care provoacă simptome asemănătoare gripei și erupții veziculare puternice pe piele, este cauzată de un virus răspândit de maimuțe, șobolani, veverițe și alte mamifere mici. Se poate răspândi între oameni prin contactul direct al pielii, tuse și strănut, precum și prin atingerea hainelor sau așternuturilor contaminate.

Cu toate acestea, transmiterea de la om la om este destul de rară, iar virusul nu se răspândește la fel de ușor ca coronavirusul.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății a sugerat anul trecut că rata naturală R a virusului – numărul de persoane pe care fiecare pacient le-ar infecta dacă ar trăi normal în timp ce este bolnav – este de două. Aceasta este mai mică decât varianta originală Wuhan a Covid și aproximativ o treime din rata R a tulpinei indiene „Delta”.

Dar rata reală este probabil mult mai mică, deoarece „simptomele distinctive ajută foarte mult la depistarea timpurie și la izolare”, ceea ce înseamnă că autorităților le este ușor să depisteze cazurile și să le izoleze.

Până la 10% dintre persoanele care se îmbolnăvesc cu acest tip de variolă vor muri și majoritatea deceselor cauzate de virus apar la grupe de vârstă mai tinere, potrivit OMS.

Discutând astăzi despre sistemul de urmărire și izolare pre-Covid cu parlamentarii din cadrul Select Committee, Hancock a spus că acesta a fost „construit în esență pentru focare foarte importante, dar foarte mici”.

„În calitate de secretar al sănătății, am de-a face cu tot felul de focare,” a spus el în această dimineață.

„În prezent, am de-a face cu un focar de variolă și cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente și acest lucru este absolut standard.”

Dar el nu a oferit alte detalii despre câte cazuri au fost detectate sau unde locuiesc pacienții infectați.

Puțin după ora prânzului, PHW (Public Health Wales) a anunțat că au fost depistate două cazuri.
Oficialii adaugă: „Indexul cazului a fost contactat în străinătate, iar cele două cazuri sunt membre ale aceleiași gospodării.
„Ambele cazuri au fost internate la un spital din Anglia, unde se mai află doar unul în prezent pentru îngrijiri de specialitate”.

Agenția nu a dezvăluit când a fost externat celălalt pacient.

„Monitorizarea și urmărirea cazurilor și contactele apropiate ale acestora, sunt întreprinse ca parte a practicii normale, iar riscul pentru publicul larg este foarte mic”, menționează PHW.

‘Cazurile confirmate cu acest tip de variolă sunt un eveniment rar în Marea Britanie, iar riscul pentru publicul larg este foarte scăzut’, a declarat Richard Firth, consultant în protecția sănătății la Public Health Wales.

Până la 17 mai, era ilegal ca oamenii care locuiau în Anglia să călătorească în străinătate, ei riscând o amendă de 5.000 lire sterline pentru pentru nerespectarea acestei interdicții.

Acest tip de variolă (Monkeypox) a apărut pentru prima oară în Marea Britanie în 2018, când trei persoane au fost infectate în cazuri separate după ce au călătorit în străinătate.
Mai recent, o persoană din sud-vestul Angliei a fost diagnosticată cu virusul ucigaș în decembrie 2019, după ce a vizitat Nigeria. Au fost tratați de specialiști la St Thomas ‘Hospital Trust din centrul Londrei.

Simptomele durează de obicei două până la patru săptămâni, iar cazurile pot deveni mai severe în funcție de cantitatea de expunere la virus, starea de sănătate a persoanei infectate și complicațiile ulterioare.

Acestea pot include infecții secundare, cum ar fi bronhopneumonia, septicemie și infecția corneei, care poate duce la pierderea vederii.

Nu există un tratament specific recomandat pentru acest tip de variolă, dar vaccinul clasic antivariolă are o eficiență de aproximativ 85% în prevenirea virusului.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 2020 a explicat că transmiterea virusului de la om la om este rară și că cel mai lung lanț de cazuri pare să fi fost la doar șase persoane înainte ca acesta să se stingă de la sine.
„Riscul epidemic pentru oameni este considerat scăzut”, preciza raportul ofical.

Virusul este semnificativ mai periculos decât coronavirusul – aproximativ unul din 10 pacienți moare și aproape toată lumea prezintă simptome, facilitând izolarea acestora.

Pentru Covid, se crede că aproximativ una din 100 de persoane își pierde viața dacă este infectată și doar aproximativ două treimi dintre oameni prezintă simptome, ceea ce înseamnă că mulți oameni au virusul și îl răspândesc fără măcar să-și dea seama.

Raportul spunea: „Simptomele distinctive ale acestei variole la om ajută foarte mult la depistarea timpurie și la izolare.

„Cu toate acestea, este posibilă transmiterea secundară la cazurile importate, după cum reiese din cazul transmiterii [în spital] către un lucrător medical din UK în 2018.

„În cadrul unor măsuri stricte de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv izolarea cazurilor, igiena mâinilor, utilizarea echipamentului individual de protecție pentru a evita contactul direct cu pacienții și utilizarea măsurilor de precauție standard, este foarte puțin probabil ca un caz importat să declanșeze o epidemie.’

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.