O nouă noapte plină de violenţe în Franţa

Publicat:

Autorităţile franceze speră ca tensiunile să se calmeze joi odată cu un marş al tăcerii convocat în semn de omagiu pentru tânărul Nahel, după două nopţi de violenţe declanşate de moartea adolescentului de 17 ani, ucis de un poliţist în apropiere de Paris după ce încercase să scape de un control rutier, transmite AFP, potrivit agerpres.

Incidente s-au înmulţit în Franţa după moartea lui Nahel, împuşcat mortal în urma unui control rutier la Nanterre, în departamentul Hauts-de-Seine, la 15 km vest de Paris.


Citeşte şi: Prigojin și minciunile lui Putin – Black News

Tensiunile au crescut progresiv în noaptea de miercuri spre joi, propagându-se în jurul capitalei, dar şi în alte mari oraşe precum Lyon (sud-est) sau Toulouse (sud-vest).

Conform prefecturii de poliţie a Parisului, care acoperă capitala şi cele trei departamente limitrofe, au fost operate 77 de arestări până la ora 02.00 (00.GMT), faţă de 31 în noaptea precedentă pe întreg teritoriul.

Prezenţa poliţiştilor a fost puternic întărită în regiune.

Mai degrabă calmă la începutul serii, situaţia a început să se tensioneze după ora 23.00 la Nanterre, care fusese deja scena unor ciocniri între locuitori şi poliţie în ajun.

Peste o duzină de maşini şi numeroase pubele au fost incendiate, iar pe străzi au fost instalate bariere.

Ciocnirile au continuat până la mijlocul nopţii, forţele de ordine răspunzând cu gaze lacrimogene împotriva celor care aruncau cu pietre de pavaj.

La Clamart, un tramvai a fost incendiat, iar la Essonne, la sud de Paris, un grup de persoane a dat foc unui autobuz fără pasageri, conform poliţiei.

În Seine-Saint-Denis, departament în nord-estul capitalei, grupuri foarte mobile au comis numeroase deteriorări de bunuri.

Mama lui Nahel a chemat la un marş al tăcerii pentru joi, ora 14.00 (12.00 GMT), în faţa prefecturii departamentului Hauts-de-Seine.

Moartea adolescentului a provocat o puternică emoţie în Franţa şi reacţii de la numeroase personalităţi, de la preşedintele Emmanuel Macron şi până la căpitanul naţionalei de fotbal, Kylian Mbappé.

Într-o primă fază, surse din poliţie au afirmat că un poliţist trăsese cu arma după ce un vehicul lovise doi poliţişti pe motociclete marţi.

Însă, un video difuzat pe reţelele sociale şi autentificat de AFP, arată cum unul din cei doi poliţişti ţine arma îndreptată împotriva şoferului şi trage din apropiere atunci când maşina reporneşte. Se aud cuvintele ‘o să-ţi iei un glonte în cap’, însă autorul lor nu poate fi identificat.

Lovit în torace, Nahel M. a decedat după scurt timp.

‘Imaginile şocante (…) arată o intervenţie care nu este, în mod evident, conformă cu regulile de intervenţie ale forţelor noastre de ordine’, a declarat prim-ministrul Elisabeth Borne, în timp ce preşedintele Macron a denunţat un gest ‘inexplicabil’ şi ‘impardonabil’.

Principalele sindicate de poliţie au criticat declaraţiile executivului, punând accentul pe ‘prezumţia de nevinovăţie’.

Citeşte şi: Wagner, ‘trădare’ – ce trebuie reținut din discursul lui Vladimir Putin – Black News

Acest caz a relansat controversa legată de acţiunea forţelor de ordine în Franţa, unde în 2022 s-a înregistrat un număr record de 13 decese după refuzuri de supunere la controale rutiere.
Poliţistul suspectat că a tras, în vârstă de 38 de ani, este interogat de Inspecţia naţională a poliţiei naţionale într-o anchetă deschisă pentru omor voluntar. Potrivit parchetului din Nanterre, miercuri i-a fost prelungit arestul preventiv.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.