X

O nouă reducere a angajamentelor nucleare ale Iranului: decizie aşteptată în această noapte

Iranul ar urma să adopte o decizie finală în noaptea de duminică spre luni cu privire la noua etapă a planului său de reducere a angajamentelor sale internaţionale în domeniul nuclear, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Moussavi, citat de AFP, potrivit agerpres.

O decizie fusese luată anterior, potrivit lui Moussavi. Dar “ţinând cont de situaţia” creată prin moartea vineri în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani, în urma unui atac american, “anumite schimbări vor fi aduse deciziei luate” privind a “cincea etapă” a acestui plan de reducere a angajamentelor nucleare, a adăugat el.

Citește și : Iran, gata de RĂZBOI : a arborat steagul roşu deasupra unei moschei

Aceste schimbări vor fi decise “în cursul unei importante reuniuni în această seară”, a spus Moussavi într-o conferinţă de presă, fără alte precizări.

Teheranul a început în luna mai să-şi reducă angajamentele nucleare ca ripostă a ieşirea unilaterală cu un an în urmă a SUA din acordul internaţional cu privire la programul nuclear iranian încheiat în 2015.

Deciziile referitoare la suspendarea de către Iran a unora dintre angajamentele asumate în virtutea acestui acord încheiat la Viena între Republica Islamică şi Grupul 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia plus Germania) sunt de resortul Consiliului suprem al securităţii naţionale.

Moussavi nu a dat nicio indicaţie cu privire la conţinutul deciziei “deja luate” nici despre data la care decizia finală ar putea fi anunţată oficial.

Citește și : Canada îi avertizează pe cetăţenii săi împotriva ‘riscurilor de atacuri’ în Orientul Mijlociu

Puţin mai devreme duminică, Uniunea Europeană a indicat că şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, l-a invitat la Bruxelles pe ministrul afacerilor externe iranian Mohammad Javad Zarif.

Tags: Abbas MoussaviacordIrakQassem SoleimaniSUAViena
Categorii: Sinteze