X

O nouă rundă de discuţii despre o retragere a trupelor americane din Afganistan

Reprezentanţi ai talibanilor au discutat miercuri la Abu Dhabi despre o retragere a forţelor americane din Afganistan într-o nouă rundă de discuţii cu reprezentantul SUA pentru reconciliere în Afganistan, Zalmai Khalilzad, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Un alt subiect al discuţiilor de două zile de la Abu Dhabi a fost tratamentul şi eliberarea prizonierilor, se arată într-un comunicat publicat miercuri.

Citește și : Majoritatea ruşilor regretă destrămarea URSS. Numărul lor este la un nivel record în ultimii 10 ani

La seria de întâlniri au fost prezenţi şi oficiali din Pakistan, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat în repetate rânduri că liderii lor nu vor avea niciun fel de discuţii directe, formale cu o ‘delegaţie a administraţiei de la Kabul’.

O sursă din guvernul afgan a confirmat că nu au existat discuţii directe între guvern şi talibani.

Potrivit comunicatului talibanilor, nu au existat discuţii privind o posibilă încetare a focului, instituirea unui guvern interimar sau organizarea de alegeri prezidenţiale.

Pe de altă parte, noul şef al secretariatului Înaltului Consiliu pentru pace din Afganistan, Omar Daudzai, a declarat pentru jurnalişti miercuri, la Kabul, că în săptămânile următoare va fi redactat un proiect al tratatului de pace cu talibanii.

Citește și : Începe numărătoarea inversă : Au mai rămas 100 de zile până la Brexit

Începând din iulie, reprezentanţi ai talibanilor şi diplomaţii americani s-au întâlnit de patru ori pentru discuţii directe.

Şeful Consiliului pentru pace din Afganistan, Karim Khalili, a declarat că, cu toate că optimismul în legătură cu eventualele negocieri de pace cu cel mai violent grup armat din Afganistan a crescut în ultimele luni, pentru a se ajunge la un acord este nevoie de ‘un drum lung, cu multe suişuri şi coborâşuri’.

Tags: Abu DhabiAfganistanSUAtalibaniZalmai Khalilzad
Categorii: Știrile zilei