X

O nouă scumpire. Prețul benzinei trece de 25 de lei

O nouă scumpire. Prețul benzinei trece de 25 de lei

Carburanții se scumpesc din nou. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit prețul maxim de referință pentru ziua de mâine, 3 iulie.

Citește și: Zeci de misiuni de deminare în mai multe localități din țară

Respectiv, un litru de benzină COR 95 se va vinde la pompă cu 25 de lei și 6 bani per litru, cu șase bani mai mult decât astăzi,  iar motorina va costa  21,83 de lei per litru, scumpindu-se tot cu 6 bani.

Factorii responsabili din cadrul ANRE constată că, începând cu a doua jumătate a lunii iunie, prețurile la carburanți au înregistrat o creștere moderată care s-a încadrat într-un coridor cuprins între 2-6 %. Factorii care au influențat nivelul prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în luna precedentă au fost  Creșterea cotațiilor Brent (+10%) și Platts (+8% la benzină și +13% la motorină) în rezultatul unui consum tot mai mare dictat de perioada vacanțelor de vară și deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA (+1,8%), dar și ajustarea, începând cu 1 iulie a marjei comerciale specifice în mărimea ratei inflației de 3,5%.

Totodată, specialiștii din cadrul ANRE menționează că scumpirile din ultimele zile nu reprezentă un fenomen sistemic, comportând mai degrabă caracteristicele unei recuperări a pieței după o perioadă de ieftinire care a durat aproximativ două luni.

Tags: Agentia Naționala de REglementare în Energetică âANREbenzina si motoronaprețul la benzinaprețul la motorina
Știrile zilei