O nouă serie de negocieri între SUA şi talibanii afgani la Doha (sursă americană)

Publicat:

SUA şi-au reluat sâmbătă negocierile cu talibanii în Qatar, a declarat o sursă americană pentru AFP, la trei luni după ce preşedintele Donald Trump sistase eforturile diplomatice destinate să pună capăt celor 18 ani de război în Afganistan, scrie agerpres.

“Statele Unite ale Americii şi-au reluat discuţiile astăzi la Doha. Ele sunt centrate pe reducerea violenţelor pentru a favoriza negocieri interafgane şi o încetare a focului”, a indicat această sursă apropiată dosarului.


Citește și : Presupusul autor al atacului armat la baza militară din Florida era din Arabia Saudită

La 7 septembrie, Donald Trump, care a promis să “pună capăt războaielor fără sfârşit” şi în special conflictului afgan, cel mai lung din istoria SUA, a întrerupt discuţiile directe şi inedite desfăşurate de un an de emisarul american însărcinat cu negocierile cu talibanii, Zalmay Khalilzad, într-un moment în care acestea păreau să fie pe punctul de a se solda cu un acord.

Trump anulase cu aceeaşi ocazie o invitaţie făcută în secret şefilor talibanilor de a se deplasa în SUA, invocând moartea unui soldat american într-un nou atentat al insurgenţilor la Kabul.

După ce a afirmase că discuţiile erau “moarte şi îngropate”, el păruse totuşi să-şi flexibilizeze poziţia, lăsând uşa deschisă dialogului dacă talibanii îşi puneau capăt atacurilor.

La 28 noiembrie, sosit în Afganistan pentru a-şi încuraja trupele de Ziua Recunoştinţei, Donald Trump anunţase în final reluarea negocierilor.

Citește și : Amendă de 3,6 milioane de euro pentru Facebook în Ungaria

Proiectul de acord aproape încheiat la începutul lunii septembrie prevedea o începere a retragerii progresive a 13.000 din cei 14.000 de soldaţi americani, principala revendicare a talibanilor.

În schimb, aceştia urmau să se angajeze să nu mai lase niciodată “teroriştii” să acţioneze din Afganistan şi să înceapă un dialog inedit cu guvernul de la Kabul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Produse și dispozitive cosmetice pentru utilizare profesională depistate tăinuite printre bagaje personale

Produse și dispozitive cosmetice pentru utilizare profesională depistate tăinuite printre bagaje personale Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce au supus...

OMS a aprobat prima testare pentru diagnosticarea „Variolei Maimuței”

OMS a aprobat prima testare pentru diagnosticarea „Variolei Maimuței” Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a dat acordul pentru testarea-diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, sau...

Revolut îi cere companiei Meta să despăgubească victimele fraudelor

Revolut îi cere companiei Meta să despăgubească victimele fraudelor Banca britanică Revolut a cerut joi companiei Meta să despăgubească victimele fraudelor, în loc să-și partajeze...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.