X

O nouă serie de sancţiuni occidentale împotriva unor persoane şi entităţi din Belarus

O nouă serie de sancţiuni occidentale împotriva unor persoane şi entităţi din Belarus

SUA, Regatul Unit şi Canada au anunţat vineri o nouă serie de sancţiuni contra unor persoane şi entităţi din Belarus, ”ca răspuns la încălcările drepturilor omului” în această ţară şi la ”facilitarea invadării ilegale” a Ucrainei de către Rusia, transmite AFP.

Noile sancţiuni anunţate de Washington vizează persoane şi entităţi care au participat la punerea în funcţiune a unei reţele prin care să fie ocolite sancţiunile deja în vigoare, în special măsurile prin care se încerca împiedicarea Rusiei să achiziţioneze componente necesare pentru echipamentele sale militare, precizează autorităţile americane, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Aceste sancţiuni vizează 19 persoane şi 14 entităţi, precum şi avionul oficial al preşedintelui belarus. Este vorba despre majoritatea companiilor de transport aerian, de logistică sau electronică, precum şi de liderii lor.

La rândul său, sancţiunile britanice vizează trei persoane şi trei entităţi, iar cele adoptate de Canada 10 persoane şi şase entităţi.

Aceste măsuri se integrează într-o serie de sancţiuni anunţate de Uniunea Europeană în această săptămână, cu obiectivul de a consolida sancţiunile adoptate după realegerea contestată, în urmă cu patru ani, a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Acesta este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, iar Belarusul este acuzat în special că i-a permis Rusiei să utilizeze teritoriul său pentru a-şi îndrepta forţele către Kiev.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Tags: belaruscanadaRegatul UnitsanctiuniSUA
Externe