X

O parte a raportului privind corupţia sub ex-preşedintele Africii de Sud Jacob Zuma, transmisă preşedintelui Ramaphosa

Prima parte a unui raport mult aşteptat în Africa de Sud privind corupţia des întâlnită sub preşedinţia lui Jacob Zuma (2009-2018), document ce conţine peste trei ani de mărturii în faţa unei comisii ad-hoc, a fost transmisă marţi preşedintelui actual, Cyril Ramaphosa, în timpul unei mini-ceremonii la Pretoria, relatează France Presse, potrivit agerpres

“Acesta este un moment decisiv în eforturile noastre de a pune capăt corupţiei de stat şi de a restabili integritatea, credibilitatea şi capacitatea instituţiilor noastre şi, mai important, a guvernului nostru”, a declarat preşedintele Cyril Ramaphosa.

Citește și : Kuweitienii sunt sfătuiţi să plece imediat din mai multe ţări europene

Aceasta este încheierea a “patru ani istovitori”, a spus judecătorul Raymond Zondo, care prezidează comisia înfiinţată de însuşi Zuma pentru a-şi manifesta bunăvoinţa în februarie 2018.

Această primă parte, ce include capitole referitoare la compania aeriană sud-africană SAA şi serviciile fiscale ale ţării, urmează să fie postată online la începutul serii, a detaliat Zondo. Următoarele două vor fi publicate la sfârşitul lunii ianuarie şi apoi la sfârşitul lui februarie.

Preşedintele va trebui apoi să decidă şi să anunţe în faţa Parlamentului până la sfârşitul lunii iunie care va fi urmarea. Comisia are doar un rol consultativ, dar concluziile acesteia pot fi transmise parchetului pentru o eventuală urmărire penală.

Zuma, astăzi în vârstă de 79 de ani, este acuzat că a jefuit resursele publice, cu ajutorul familiei de oameni de afaceri de origine indiană Gupta, până când Congresul Naţional African (ANC), aflat la putere, l-a împins să demisioneze.

Citește și : Polonia a preluat preşedinţia OSCE

Comisia Zondo a început să asculte mărturiile în august 2018. De atunci, au depus mărturie zeci de miniştri sau foşti miniştri, parlamentari, oameni de afaceri şi înalţi funcţionari.

Zuma şi-a intensificat eforturile pentru a evita să depună mărturie, ceea ce a dus la condamnarea lui în iunie la cincisprezece luni de închisoare pentru obstrucţionarea justiţiei. Încarcerarea sa în iulie a stârnit revolte fără precedent în ţară, soldate cu 350 de morţi. El este eliberat condiţionat din septembrie din motive medicale.

Tags: Africa de SudCyril RamaphosaJacob Zumaparlamentpretoria
Categorii: Știrile zilei