O pictură murală de pe peretele unei şcoli din SUA stârneşte un val de polemici – FOTO

Publicat:

O pictură murală care decorează exteriorul unei şcoli din Los Angeles, înfăţişând-o pe Ava Gardner pe un fundal care aduce prea mult aminte unora de steagul Japoniei din Al Doilea Război Mondial, nu va fi ştearsă în viitorul apropiat, aşa cum fusese anunţat săptămâna trecută, informează AFP, potrivit agerpres.

“Este necesar să aibă loc discuţii suplimentare”, i-a avertizat luni un reprezentant al autorităţilor şcolare din Los Angeles, Eugene Hernandez, pe protagoniştii acestei controverse care zguduie şcoala Robert F. Kennedy de mai multe săptămâni.


Citeşte şi: Serbia şi Kosovo sunt faţă-n faţă la Consiliul de Securitate

“Nu vom lua nicio măsură împotriva frescei în viitorul apropiat”, a indicat el într-un email, anunţând totodată consultări pe această temă după sărbătorile de iarnă.

Subiectul principal al picturii, realizate de artistul american Beau Stanton în 2016, este un profil al cunoscutei actriţe Ava Gardner, care include palmieri, o maimuţă şi elemente arhitecturale ale hotelului Ambassador, frecventat de vedetă şi închis în 1989, pe locaţia sa funcţionând acum şcoala Robert F. Kennedy.

Motivul controversei îl reprezintă însă fundalul cu raze solare portocalii care încadrează profilul actriţei, pe care activiştii unei organizaţii de cartier, Wilshire Community Coalition (WCC), îl consideră prea apropiat de steagul folosit de Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care în timpul ocupării Chinei şi celor două Corei, soldaţii japonezi sunt acuzaţi că au comis numeroase abuzuri, printre care execuţii sumare şi violuri.

Citeşte şi: Noua Zeelandă face referendum pentru legalizarea canabisului

“Aluzia” la acest steag detestat – deşi fundalul constă în raze portocalii pe fond albastru, iar steagul în raze roşii pe fond alb – este cu atât mai inacceptabilă în ochii celor de la WCC, în condiţiile în care şcoala este situată în Coreatown, districtul coreean din Los Angeles.

“Arta este menită să sărbătorească spiritul uman, însă în acest caz, a ofensat o parte din comunitatea noastră. Vom scoate pictura murală în timpul sărbătorilor de iarnă”, anunţase săptămâna trecută directorul şcolii, Roberto Martinez.
  
În urma criticilor suscitate însă de această decizie, în special în rândul artiştilor care au denunţat o încălcare a libertăţii de exprimare, autorităţile şcolare din Los Angeles au preferat să calmeze pe moment spiritele.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.