O primă provocare pentru Ursula von der Leyen: Comisarii europeni nominalizați sunt preponderent bărbați

Publicat:

O primă provocare pentru Ursula von der Leyen: Comisarii europeni nominalizați sunt preponderent bărbați

Din cele 17 capitale ale UE care și-au desemnat până acum comisarii, doar cinci (29%) au propus o femeie, relatează Euronews.

Aceasta înseamnă că doar 29% dintre candidații nominalizați până în prezent sunt femei, ceea ce reprezintă o primă provocare pentru președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care își propune să asigure paritatea de gen în timpul celui de-al doilea mandat al său, potrivit stiripesurse.


Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Colegiul de comisari este cabinetul care orientează activitatea Executivului UE și este format dintr-un comisar care reprezintă fiecare dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Ursula von der Leyen, care reprezintă Germania în colegiu, a cerut capitalelor să nominalizeze doi candidați – un bărbat și o femeie – pentru a-i oferi o marjă de manevră în numirea unui Colegiu echilibrat din punct de vedere al genului. Niciun stat membru nu s-a conformat încă acestei solicitări.

„Vreau să aleg cei mai bine pregătiți candidați care împărtășesc angajamentul european. Încă o dată, voi urmări o proporție egală de bărbați și femei la masa Colegiului”, a declarat ea în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, după realegerea sa în iulie.

Guvernele UE au termen până la 30 august să îi trimită numele candidaților lor, după care Ursula von der Leyen urmează să înceapă interviurile cu candidații.

Se așteaptă apoi ca aceasta să aloce portofoliile politice candidaților la timp pentru voturile de numire a acestora în comisiile relevante ale Parlamentului European în septembrie și octombrie. Cu Ursula von der Leyen însăși aleasă președintă și fosta prim-ministră estoniană Kaja Kallas pe cale să devină șefa politicii externe a UE și unul dintre vicepreședinții Comisiei, cele mai prestigioase roluri din executiv urmează să fie ocupate, iată, de femei.

Celelalte trei femei nominalizate până acum provin din Croația, Spania și Suedia. Actualul comisar croat, Dubravka Šuica, a fost nominalizată pentru un nou mandat, Spania a propus-o pe ministra mediului, Teresa Ribera, în încercarea de a obține un portofoliu important în domeniul climei sau al energiei, în timp ce Suedia a propus, de asemenea, o femeie cu greutate, Jessika Roswall, ministrul afacerilor europene.

Candidații de sex feminin sunt puțini

Bărbații domină în continuare cursa pentru celelalte posturi de comisar european. Potrivit unor zvonuri, în cele nouă state membre care nu au anunțat încă nominalizările, femeile nominalizate sunt puține sau deloc. Potrivit diplomaților UE, ministrul danez al cooperării pentru dezvoltare și al politicii climatice globale, Dan Jørgensen, este favoritul nominalizării pe lista premiei Mette Frederiksen. Miguel Poiares Maduro din Portugalia, fost ministru al dezvoltării regionale, este, de asemenea, cotat pentru a fi alegerea Lisabonei. Guvernul luxemburghez, între timp, se zvonește că ar fi împărțit între doi candidați bărbați: actualul comisar Nicolas Schmit, un socialist, și eurodeputatul Christophe Hansen, care aparține partidului de centru-dreapta aflat la guvernare.

În celelalte șase țări care sunt nehotărâte sau care își păstrează alegerile sub tăcere – Belgia, Bulgaria, Cipru, Italia, Lituania și România – există puține candidaturi feminine care să fie nominalizate.

Următoarea mișcare a Ursulei von der Leyen este neclară

Ursula von der Leyen este prima femeie care prezidează Executivul UE și s-a angajat să elaboreze o „Foaie de parcurs pentru drepturile femeii” în timpul celui de-al doilea mandat al său, pentru a elimina diferențele de remunerare și de pensie între femei și bărbați, pentru a combate violența împotriva femeilor și pentru a reconcilia îngrijirea și cariera.

Însă credibilitatea sa ca apărătoare a drepturilor femeilor este în joc dacă nu va reuși să găsească un echilibru în propria echipă. Comisia pe care o conduce a fost cea mai echilibrată de până acum, compusă din 14 bărbați și 13 femei.

În mandatele anterioare, femeile au fost extrem de slab reprezentate, constituind doar o treime din cabinetul fostului președinte Jean-Claude Juncker între 2014 și 2019. Cu toate acestea, cererea sa privind două nominalizări care să reprezinte ambele sexe nu este aplicabilă prin lege, ceea ce înseamnă că se bazează pe bunăvoința liderilor UE.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Întrebat de Euronews ce măsuri ar putea lua Ursula von der Leyen, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat într-o declarație: „În urmă cu câteva săptămâni, Comisia a trimis scrisoarea președintei către statele membre, solicitându-le numele candidaților pentru postul de comisar. Termenul limită pentru răspunsul din partea statelor membre este 30 august. Nu vom comenta anunțurile individuale ale statelor membre în acest context”.

Țările UE au încercat să justifice nerespectarea cererii Ursulei von der Leyen privind două nume prin faptul că selectează cel mai bun candidat pentru post. Premierul Irlandei, Simon Harris, a declarat în iulie că îl va alege doar pe fostul ministru de finanțe Michael McGrath, deși ia „extrem de în serios” paritatea de gen. Simon Harris a declarat că Dublinul „nu își trimite cu ușurință ministrul de finanțe la Bruxelles”, ceea ce înseamnă că guvernul ar putea fi reticent în a propune o altă candidată care să concureze cu McGrath.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un chinez a demontat şi furat peste 20 de aparate de aer condiţionat pentru a le vinde

Un chinez a demontat şi furat peste 20 de aparate de aer condiţionat pentru a le vinde Căldura din timpul verii a determinat un bărbat...

Numărul cazurilor de leptospiroză continuă să crească în Filipine, depăşind pragul de 2.000

Numărul cazurilor de leptospiroză continuă să crească în Filipine, depăşind pragul de 2.000 Departamentul de Sănătate din Filipine (DOH) a anunţat marţi că numărul cazurilor...

Australia cântăreşte tacticile pentru reducerea numărului de crocodili

Australia cântăreşte tacticile pentru reducerea numărului de crocodili Un crocodil de apă sărată, galben-verzui cu pete maronii, stă în mare parte scufundat în apele noroioase...

Un festival techno din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor în care se introduc substanţe psihoactive

Un festival techno din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor în care se introduc substanţe psihoactive Un festival de muzică electronică ce se desfăşoară pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.