X

O provincie chineză promite recompense pentru stoparea trecerilor ilegale ale frontierei din Rusia

O provincie din nord-estul Chinei oferă o recompensă care merge până la 5.000 de yuani (circa 640 de euro) pentru persoanele care ajută la interceptarea călătorilor veniţi din Rusia care traversează ilegal frontiera, după o creştere îngrijorătoare a numărului cazurilor importate de COVID-19, relatează AFP, potrivit agerpres.

Temându-se de o nouă recrudescenţă a epidemiei de COVID-19 apărută în decembrie, China practic a interzis de la sfârşitul lui martie intrarea străinilor pe teritoriul său şi a redus puternic legăturile aeriene internaţionale. Majoritatea noilor cazuri de infectare sunt cele ale unor cetăţeni chinezi care se întorc în ţară.

Citește și : Doi giganți farma se asociază pentru crearea unui vaccin anti-coronavirus

În nord-estul Chinei, provincia Heilongjiang a anunţat marţi 79 de noi cazuri în rândul persoanelor care au venit din Rusia, ceea ce ridică la 326 numărul infecţiilor importate cu COVID-19. Autorităţile din provincie au anunţat luni o recompensă de 3.000 de yuani pentru persoanele care denunţă traversările ilegale ale frontierei, mergând până la 5.000 de yuani în caz de prindere a unor contravenienţi şi de predare a lor autorităţilor.

Este vorba despre “creşterea prevenţiei şi a muncii de supraveghere pentru depistarea cazurilor importate în provincie”, au precizat autorităţile din provincie într-un comunicat.

O bună parte dintre cazurile importate în provincie au fost descoperite la Suifenhe, unde cei 70.000 de locuitori sunt izolaţi de săptămâna trecută, în condiţiile în care carantina a fost ridicată la Wuhan, unde a apărut iniţial noul coronavirus.

Oraşul Suifenhe a devenit unul dintre principalele locuri de trecere a frontierei cu Rusia după suspendarea la sfârşitul lui martie, de către autorităţile ruse, a legăturilor aeriene internaţionale. Suifenhe şi-a închis pe 7 aprilie frontiera pentru călători, menţinând-o însă deschisă pentru transportul de mărfuri.

Potrivit responsabililor locali, un spital temporar a fost construit în localitate pentru a fi dat în folosinţă de marţi şi experţi medicali au venit aici din toată ţara.

Suifenhe şi capitala provincială Harbin impun acum o carantină de 28 de zile şi teste pentru toţi cei sosiţi din exterior.

Citește și : Mai mulți politicieni germani cer redeschiderea treptată a școlilor

Rusia înregistra marţi oficial 21.102 de cazuri de coronavirus şi 170 de morţi. Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut să fie pregătite “toate scenariile, chiar şi cele mai grave şi mai extraordinare”.

Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) chinez, le-a cerut marţi responsabililor locali din China şi Rusia “să ia măsurile necesare” pentru a preveni şi a face să înceteze trecerile ilegale ale frontierei. Zhao Lijian a estimat că peste 100.000 de chinezi se află în prezent în Rusia.

Tags: Chinacoronaviruscovid-19rusiaSuifenheWuhan
Categorii: Știrile zilei