O puternică etnie din Afganistan susţine regimul talibanilor

Publicat:

Peste o mie de afgani din comunitatea hazara şi-au exprimat joi sprijinul pentru noul regim al talibanilor, salutând încheierea “perioadei sumbre” a precedentelor guverne susţinute de Occident, relatează AFP, potrivit agerpres.

Comunitatea hazara, o minoritate şiită, este persecutată de secole de către islamiştii sunniţi. Pentru prima dată, mai mulţi reprezentanţi ai acestei comunităţi s-au reunit joi la Kabul cu lideri talibani pentru a-şi arăta solidaritatea faţă de noul regim.


Citeşte şi: Firma lui Hunter Biden a ajutat o companie chineză să achiziționeze o mină bogată de cobalt. Valoarea afacerii se apropie de 4 miliarde de dolari! – Black News

Un înalt lider hazara şi fost ales, Jafar Mahdawi, care a organizat întâlnirea, a declarat că precedenta guvernare, sub preşedintele Ashraf Ghani, a fost “cea mai sumbră perioadă” din istoria Afganistanului.

“Afganistanul nu a fost independent, iar ambasadele (străine) decideau totul pentru guvern. Slavă Domnului, această perioadă sumbră s-a încheiat”, a declarat el.

De când talibanii au preluat puterea în august, noii lideri au pus capăt războiului, corupţiei şi insecurităţii tot mai mari, a afirmat Mahdawi.

El a făcut totuşi apel la talibani să formeze un guvern mai incluziv şi să redeschidă toate şcolile pentru fete.

“În săptămânile sau lunile următoare, sperăm să asistăm la crearea unui guvern incluziv, format din reprezentanţi ai întregii populaţii”, a adăugat Mahdawi.

Guvernul actual, care este prezentat ca un executiv de tranziţie de către talibani, este format aproape exclusiv din lideri paştuni şi nu are nicio femeie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Zabihullah Mujahid, a declarat în cadrul întâlnirii că reconstrucţia ţării este prioritară.

“Jihadul nostru împotriva invadatorilor străini s-a terminat, iar acum începem lupta pentru construcţia ţării”, a spus el.

Etnicii hazara, care reprezintă între 10% şi 20% din cei 38 de milioane de afgani, au fost persecutaţi timp de secole în această ţară cu majoritate sunnită. În ultimele două decenii, ei au fost ţinta talibanilor şi a jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI), care îi consideră eretici.

Islamiştii au comis mai multe masacre în masă asupra etnicilor hazara, în special în oraşul Mazar-i-Sharif în 1998, unde, conform Human Rights Watch, cel puţin 2.000 de civili, în principal etnici hazara, au fost executaţi.

Citeşte şi: Mexicul scoate armata împotriva cartelurilor de droguri – Black News

Mai multe atacuri cu bombă, în ultimii ani, au ucis şi rănit de asemenea numeroşi etnici hazara la Kabul şi în alte locuri.

La mijlocul lunii noiembrie, două atacuri au avut loc în capitală, în cartierul Dasht-e-Barchi, cu majoritate hazara. Unul dintre ele a fost revendicat de Stat Islamic.

Imediat după instalarea la putere în august a talibanilor, o statuie a unui lider hazara a fost decapitată la Bamyan, un oraş unde locuieşte o majoritate şiită. Atacul nu a fost revendicat. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.