O reuniune ministerială între Franţa şi Germania va avea loc în cele din urmă, în pofida unor dezacorduri în trecut

Publicat:

O reuniune ministerială între Franţa şi Germania, care a fost amânată toamna trecută pe fondul relatărilor care făceau referire la o răceală în relaţiile bilaterale, urmează să aibă loc duminica aceasta, cu prilejul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee care a dus la reconcilierea dintre cele două state vecine anterior ostile, transmite sâmbătă dpa, potrivit agerpres

Cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi membri ai ambelor parlamente se vor întâlni la Paris pentru a discuta despre probleme de economie şi energie şi despre politici europene şi de apărare, potrivit Berlinului şi Parisului.


Citește și : Rishi Sunak a fost amendat de Poliţia din Lancashire din cauza nepurtării centurii de siguranţă

Reuniunea trebuia să aibă loc iniţial în octombrie 2022, dar a fost anulată brusc, Germania menţionând nevoia unei coordonări suplimentare asupra principalelor subiecte de discuţie. Cu acel prilej, Franţa a anunţat că subiecte-cheie precum apărarea şi energia tot vor trebui discutate cândva.

Summitul franco-german din această duminică ar urma să înceapă cu o ceremonie la Universitatea din Sorbona, prin care se va marca împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee, între liderii francez Charles de Gaulle şi german Konrad Adenauer, la 22 ianuarie 1963, şi la care Macron şi Scholz ar urma să susţină un discurs.

Cel de-al 23-lea Consiliu de Miniştri franco-german, care reuneşte cabinetele ambelor ţări, ar urma să se desfăşoare duminică după-masă şi să se încheie printr-o declaraţie comună cu privire la viitorul Europei. Mai târziu, liderii celor două ţări vor lua cina împreună.

Principalul subiect al reuniunii este de aşteptat să fie războiul din Ucraina, dar alte teme importante vor include cooperarea în cadrul Uniunii Europene şi în NATO.

Parisul a declarat că nu se aşteaptă duminică la o soluţie în privinţa controversatului subiect al livrării de către Germania a unui anumit tip de tancuri de luptă în Ucraina, notează dpa.

În ceea ce priveşte subiectele economice, cooperarea energetică ar urma să fie principalul punct de discuţie.

Ambele părţi au subliniat că relaţiile franco-germane sunt caracterizate de o bază comună de pornire şi de cooperare strânsă. Parisul a spus chiar că autorităţile franceze sunt atât de obişnuite cu cooperarea cu Berlinul încât este imediat evident atunci când lucrurile nu funcţionează.

Reuniunea de la Paris are totodată ca obiectiv să dea un nou impuls parteneriatului franco-german.

Primii participanţi la nou-creata reţea “Generation Europe” pentru tineri profesionişti germani şi francezi urmează să fie prezentaţi. Un bilet de tren franco-german pentru tineri, care va face călătoriile pe calea ferată mai ieftine, va fi lansat tot cu acest prilej.

Înaintea reuniunii de duminică, Scholz şi Macron şi-au declarat voinţa de a întări Europa într-un articol trimis spre publicare cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pe fundalul războiului din Ucraina, ambii lideri au enumerat elementele-cheie ale unei Europe suverane în care oamenii să poată trăi în pace, prosperitate şi libertate.

“Pentru o Europă puternică a zilei de mâine, trebuie ca acum să investim mai mult în forţele noastre armate şi în bazele industriei noastre de apărare în Europa”, au scris cei doi lideri europeni.

Aceasta – au continuat ei – îmbunătăţeşte capacităţile de apărare şi face totodată ca Europa să fie un partener mai puternic pentru Statele Unite.

“Vom susţine ferm o strategie ambiţioasă de a promova competitivitatea industriei europene şi un mediu european care încurajează concurenţa şi inovaţia”, au scris Scholz şi Macron.

Citește și : Biden: Ucraina va primi toată asistenţa de care are nevoie

Cei doi lideri au subliniat totodată că fac eforturi pentru a obţine progrese rapide şi concrete în ceea ce priveşte procesul de extindere al Uniunii Europene.

“În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că o Uniune Europeană extinsă rămâne capabilă de acţiune, cu instituţii mai eficiente şi cu procese mai rapide de luare a deciziilor, îndeosebi prin extinderea majorităţii calificate de vot”, au scris Macron şi Scholz, într-o referire la ţări din Balcanii de Vest, aflate în stadii diferite ale îndelungatului proces de aderare la UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.