X

O rocă ce ar putea conţine dovezi ale vieţii microbiene pe Marte, prelevată de roverul Perseverance

O rocă ce ar putea conţine dovezi ale vieţii microbiene pe Marte, prelevată de roverul Perseverance

Roverul Perseverance al agenţiei spaţiale americane NASA a realizat o descoperire importantă prin prelevarea unei roci de pe Marte care ar putea conţine microbi fosilizaţi, un nou pas înainte în încercarea de a găsi dovezi ale vieţii antice pe Planeta Roşie, relatează AFP.

Robotul explorator Perseverance a prelevat la 21 iulie de pe Marte o mostră dintr-o rocă numită “Cheyava Falls” în formă de vârf de săgeată, care ar putea conţine microbi fosilizaţi datând din urmă cu câteva miliarde de ani, când pe această planetă exista apă, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Planeta Roşie, a cărei climă actuală este extrem de aridă, avea, în urmă cu miliarde de ani, râuri şi lacuri abundente, care s-au evaporat între timp.

Această rocă enigmatică a fost găsită în Valea Neretva, care a adăpostit cândva un râu, şi a atras rapid fascinaţia oamenilor de ştiinţă. Aceasta din motive întemeiate: pe suprafaţa ei au fost observate trei indicii sugestive ale vieţii microbiene antice.

În primul rând, vinişoare albe formate din sulfat de calciu se extind pe toată lungimea rocii, conform NASA, semn că apa traversa la un moment dat roca.

Între aceste vinişoare se află o zonă centrală roşiatică, plină de compuşi organici, conform unui instrument al roverului, SHERLOC, utilizat pentru identificarea semnăturilor biologice pe roci.

În cele din urmă, au fost observate mici pete deschise la culoare, înconjurate de negru, asemănătoare cu cele ale unui leopard. Acestea sunt similare sarcinilor asociate cu prezenţa microbilor fosilizaţi, conform analizelor efectuate de instrumentul PIXL care studiază compoziţia chimică.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

“Pe Pământ, aceste tipuri de trăsături din roci sunt adesea asociate cu urme fosilizate de microbi care au trăit sub pământ”, a explicat David Flannery, astrobiolog şi membru al echipei ştiinţifice a misiunii Perseverance.

Pentru a se confirma că ele constituie dovezi ale vieţii microbiene antice, probele vor trebui analizate într-un laborator de pe Pământ. NASA intenţionează să le aducă pe Terra cu o altă misiune, planificată pentru anii 2030.

Tags: martePerseverancerocarover
Diverse