X

O sabie dăruită de Napoleon mareşalului Joachim Murat ar putea fi vândută la licitaţie cu aproape 1 milion de euro

O sabie dăruită de Napoleon mareşalului Joachim Murat ar putea fi vândută la licitaţie cu aproape 1 milion de euro

O sabie de război cu ornamente de aur, pe care Napoleon Bonaparte i-a dăruit-o la începutul secolului al XIX-lea mareşalului Imperiului Francez şi rege al Regatului celor Două Sicilii, Joachim Murat, ar putea fi vândută la licitaţie la Paris, la data de 30 mai, aceasta având o valoare estimată între 500.000 şi 800.000 de euro, transmite joi EFE.

Suma a fost estimată de casa de licitaţii Giquello care a subliniat, într-un comunicat, că sabia a fost “probabil” comandată de Napoleon spre a fi oferită drept dar lui Murat în semn de “recunoaştere a curajului” pe câmpul de luptă al celui care i-a fost, totodată, cumnat, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

În 1805, în acelaşi an în care a avut loc marea victorie franceză de la Austerlitz, Murat a fost numit Mare Amiral al Imperiului de către Napoleon.

Obiectele asociate cu Napoleon au un preţ ridicat în lumea artei. În noiembrie 2023, una dintre celebrele pălării bicorn purtate de împăratul francez a fost vândută cu 1,93 milioane de euro, o cifră record pentru o licitaţie de obiecte legate de Napoleon.

Casa Giquello a precizat că ornamentele de pe sabia din oţel şi aur au o valoare deosebită, acestea fiind opera armurier francez Nicolas-Noël Boutet, maestru al faimoasei fabrici de arme de la Versailles.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Potrivit casei de licitaţii, sabia a fost probabil confiscată de trupele prusace după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo în 1815 şi ocuparea Parisului de către trupele coaliţiei antinapoleoniene.

Acest lucru ar putea explica motivul pentru care a fost descoperită, în urmă cu câteva decenii, în apropierea oraşului german Kassel.

Tags: Joachim MuratNapoleonsabie
Diverse