X

O sculptură cadou oferit de SUA municipalităţii din Paris, inaugurată după trei ani de polemici

Sculptura “Bouquet of Tulips”, realizată de artistul american Jeff Koons şi reprezentând o mână care ţine un buchet de lalele, cadou oferit de Statele Unite municipalităţii din Paris după atacurile teroriste din 2015-2016, a fost inaugurată oficial vineri, după polemici intense care au durat aproape trei ani, informează AFP, potrivit agerpres.

Lucrarea, o statuie monumentală cu înălţimea de 12 metri, a fost dezvelită în spatele Petit Palais, în apropiere de Champs-Elysees.

Citește și : Iranul şi-a îmbunătăţit cooperarea cu AIEA (Cornel Feruţă)

“Sunt doar 11 flori. A 12-a simbolizează pierderea născută din atentate”, a declarat artistul american, după un lung discurs de mulţumire, în care a evocat spiritul lui Frederic Auguste Bartholdi, sculptorul care a creat Statuia Libertăţii.

“Buchetul” creat de Jeff Koons evocă mâna celebrei statui newyorkeze care ridică o torţă şi, în acelaşi timp, face trimitere la lucrarea “Bouquet de l’Amitie” creată de Pablo Picasso, a subliniat artistul american în acelaşi discurs.

Iniţial, această operă de artă a fost propusă în noiembrie 2016 de Ambasada americană, în semn de omagiu adus victimelor atacurilor teroriste care au îndoliat capitala Franţei.

Jeff Koons a dorit la început ca lucrarea să fie instalată în apropiere de Trocadero, între Muzeul de Artă Modernă şi Palais de Tokyo, un loc frecventat de numeroşi turişti.

În faţa unor proteste, un amplasament mai discret, vizibil din Petit Palais şi aflat la mică distanţă de Ambasada americană, a fost ales pentru această lucrare, amplasată într-o grădină municipală.

“Un cadou se acceptă”

“Voiam ca acest sprijin să fie vizibil”, a subliniat Jane Hartley, fostă ambasadoare a Statelor Unite în Franţa, care l-a angajat pe Jeff Koons pentru acest proiect, devenit de-a lungul anilor o miză diplomatică între cele două ţări.

“Un cadou se acceptă”, a reiterat primarul Parisului, Anne Hidalgo.

“Totul este mare la Paris: emoţiile, polemicile…”, a adăugat ea, referindu-se la numeroasele controverse ce au vizat acest proiect, începând cu amplasamentul său, continuând cu personalitatea artistului Jeff Koons – acuzat că participă la mercantilizarea excesivă a artei contemporane – şi terminând cu preţul său (3,5 milioane de euro, sumă finanţată de donatori privaţi).

Citește și : Boris Johnson va solicita amânarea Brexit dacă nu se ajunge la niciun acord cu UE

“În sinea mea, nu am vrut să ratez această oportunitate extraordinară pentru Paris, să avem acest cadou de la Statele Unite, de la Jeff Koons”, a continuat edilul parizian în timpul ceremoniei de inaugurare.

Printre spectatori s-au aflat miliardarul Xavier Niel, jurnalistul Nikos Aliagas şi membri ai familiilor victimelor atacurilor teroriste, reuniţi în asociaţia 13onze15. Jeff Koons a mers să îi salute pe membrii familiilor victimelor şi a schimbat câteva cuvinte cu ei, după dezvelirea statuii.

Artistul american a anunţat că va dona 80% din veniturile obţinute cu titlu de drepturi de autor asociaţiei înfiinţate de familiile victimelor. Restul de 20% va fi donat Primăriei din Paris pentru a asigura mentenanţa operei de artă.

Devenit celebru pentru operele sale kitsch şi trimiterile lui îndrăzneţe la cultura pop, Jeff Koons stârneşte adeseori multe pasiuni şi polemici, însă conturile lui din bancă devin tot mai bogate. În luna mai, una dintre sculpturile sale, “Rabbit”, reprezentând mulajul din oţel al unui iepure gonflabil, s-a vândut cu 9 milioane de dolari la New York, stabilind un nou record de preţ pentru operele unui artist în viaţă.

Tags: atacuriBouquet of TulipsChamps-ElyseesJeff KoonsparissculpturaStatele Unite
Categorii: Diaspora