X

O sectă religioasă atrage zeci de tineri în sudul Italiei. Liderul se consideră ‘unul dintre copiii direcți ai lui Dumnezeu’

O sectă religioasă atrage zeci de tineri în sudul Italiei. Liderul se consideră ‘unul dintre copiii direcți ai lui Dumnezeu’

Locuiesc într-o ruină din zona rurală Miggiano, în sudul Italiei, izolați de toată lumea, fără electricitate sau gaz. Pentru a fi alături de omul sfânt, care mărturisește că este „unul dintre copiii direcți ai lui Dumnezeu”, mulți și-au părăsit slujbele și familiile. Este vorba de o sectă care atrage numeroșți tineri din zonă, scrie La Reppublica.

„Suntem un grup spiritual”, spun cei implicați. De luni de zile, o casă abandonată de la periferia orașului Miggiano găzduiește o comunitate condusă de un bărbat în vârstă de 40 de ani, născut în Salento, deși numele său de familie amintește de origini străine, „sub a cărui îndrumare spirituală se poate obține pacea și mântuirea sufletului”, după cum scrie el însuși pe rețelele de socializare, potrivit stiripesurse.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Un „lider carismatic” care a adunat în jurul său un grup mare de adepți, cu toții tineri. Aceștia provin din diferite părți ale Italiei și de mult timp și-au schimbat complet modul de viață. Închis. Izolați. Aceștia urmează doar instrucțiunile liderului și se supun unui cod de viață care, însă, are efecte secundare asupra sănătății fiecăruia dintre ei.

În urma unei plângeri depuse de părinții unuia dintre acești membri, procuratura din Lecce a deschis o anchetă. Se invocă infracțiunea de violență privată. Adepții, între timp, au contacte închise cu rudele și prietenii.

Liderul stabilește reguli stricte care nu pot fi încălcate: cei care decid să se alăture comunității nu trebuie să lucreze; nu trebuie să aibă relații sexuale sau sentimentale și, pentru perioade lungi, este interzis să mănânce și să bea, cu excepția unor cantități foarte mici: patru zile de post pe săptămână pentru „purificarea spiritului și a corpului”.

Toată lumea s-a bazat complet pe figura acestui ”om sfânt”. Care, de altfel, gestionează și banii, deși nu are un loc de muncă. Mijloacele de subzistență ale comunității sunt asigurate de adepții înșiși, care fac cerșetorie și munci umile. Cineva din sat i-a văzut curățând străzile pentru câțiva bănuți. În cufere intră, așadar, banii pe care membrii familiei îi trimit adepților: sume indispensabile pentru susținerea cheltuielilor sectei.

Printre adepții care au aderat la „această comunitate religioasă” se află un băiat care suferă de anemie. Îi este din ce în ce mai rău. Este subnutrit. A slăbit și sănătatea sa este în pericol: boala de care suferă necesită o dietă adecvată. Matteo (nume fictiv) continuă însă să locuiască în ruină. La fel ca ceilalți adepți, nu are nicio intenție de a părăsi comunitatea. În ultimele luni, a făcut cunoștință cu omul sfânt pe rețelele de socializare, unde acesta pretinde că este „un descendent direct al lui Dumnezeu cu puteri de vindecare fizică și mentală și lider spiritual al unui grup de rugăciune terapeutică”.

Pentru membrii familiei, el este pur și simplu un escroc. Potrivit acestora, el l-a convins pe fiul lor oferindu-se să îl introducă într-un grup spiritual și „pe o cale către mântuirea sufletului”, după cum se menționează în plângere. Curând, Matteo a ajuns să îi cunoască pe ceilalți adepți ai acestui grup autointitulat spiritual. S-a întâmplat în ultimele luni, când a început să primească apeluri telefonice frecvente și din ce în ce mai insistente din partea ghidului său, care îl îndemna să se îndepărteze de familia sa de origine; îl invita să participe la un parcurs spiritual și să urmeze anumite precepte religioase utile, potrivit liderului, pentru a garanta „mântuirea sufletului său”.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Matteo a început astfel să frecventeze secta: dintr-o altă provincie apuliană ajungea la ruină. La întoarcerea de la aceste „întâlniri spirituale”, băiatul era tot mai confuz în ochii părinților săi. Refuza să socializeze, să se uite la programele de știri de la televizor. A evitat chiar să interacționeze cu prietenii și rudele din cadrul forțelor de ordine. Această izolare l-a determinat pe Matteo să se îndepărteze de locul său de muncă și să interacționeze doar cu „grupul religios”.

Situația s-a înrăutățit în august 2023, când a decis să se mute definitiv în Salento pentru a locui cu sfântul său și cu ceilalți membri ai sectei. De atunci, starea sa psiho-fizică este la cel mai scăzut nivel, iar familia sa se teme pentru viața sa: de nenumărate ori și-au implorat fiul să se întoarcă acasă și să se mute „departe de o figură atât de periculoasă”, dar numeroasele cereri au fost toate respinse. „Grupul spiritual” se află acum și în vizorul procuraturii.

Tags: secta
Externe