X

O şefă din domeniul sănătăţii anunţă SFÂRŞITUL pandemiei

O șefă daneză al sănătății a declarat că varianta Covid-19 Omicron aduce sfârșitul pandemiei, spunând că „vom reveni la viața normală în două luni”, transmite Daily Mail.

Vorbind pentru Danish TV 2, Tyra Grove Krause – epidemiolog-șef la Institutul de stat Serum din Danemarca – a declarat că un nou studiu al organizației a constatat că riscul de spitalizare din cauza Omicron este la jumătate față de cel observat la varianta Delta.

Acest lucru, a spus ea, a dat autorităților daneze speranța că pandemia de Covid-19 din Danemarca s-ar putea încheia în două luni.

Tyra Grove Krause

„Cred că vom avea asta în următoarele două luni și apoi sper că infecția va începe să scadă și să ne recuperăm viața normală”, a spus ea.

Daily Mail

În ciuda temerilor timpurii că Omicron ar putea prelungi pandemia din cauza nivelului său crescut de infecție, doamna Krause a spus că de fapt ar putea însemna sfârșitul pandemiei.

Potrivit studiului: „Omicron este aici pentru a rămâne și va asigura o răspândire masivă a infecției în luna viitoare. Când se termină, suntem într-un loc mai bun decât eram înainte.

Dar, în timp ce numărul infecțiilor în țările cu noua variantă este în creștere, expertul a spus că Omicron, extrem de infecțios, pare mai ușor decât varianta Delta și, prin urmare, mai mulți oameni vor fi infectați fără a avea simptome grave.

Drept urmare, a spus ea, acest lucru va oferi un nivel bun de imunitate în rândul populației.

Danemarca a înregistrat o creștere a numărului de noi cazuri în ultimele săptămâni, iar duminică a înregistrat cel mai mare număr de infecții medii de șapte zile, înregistrând o medie de 20.886 în săptămâna precedentă, sau 3.592,74 la un milion de oameni – una dintre cele mai ridicate rate din Europa.

A raportat cel mai mare număr de infecții noi vreodată pe 27 decembrie (41.035).

Prin comparație, numărul mediu zilnic de noi cazuri confirmate cu Covid-19 pe șapte zile din Marea Britanie la un milion de persoane se situează la 2.823,31 ca luni, în timp ce în Statele Unite, acest număr este de 1.215,76 – mai mic decât multe țări din Europa.

Krause a subliniat însă că mai este mult de lucru pentru a învinge pandemia în următoarele luni.

„Omicron va atinge apogeul la sfârșitul lunii ianuarie, iar în februarie vom observa o scădere a presiunii infecțiilor și o scădere a presiunii asupra sistemului de sănătate”, a spus ea.

„Dar trebuie să facem un efort în ianuarie, pentru că va fi greu să trecem peste”.

Epidemiologul a spus că danezii ar trebui să continue să urmeze măsurile acum bine-cunoscute pentru a ajuta la încetinirea răspândirii, cum ar fi o bună igienă, distanțarea socială acolo unde este posibil și rămânerea acasă atunci când apar simptomele.

Răspândirea în creștere a Omicron va continua să pună presiune asupra sistemului de sănătate din Danemarca, a spus ea. “Aceasta este cu siguranță ceea ce va fi provocarea din viitor.”

Profesorul Lars Østergaard, medic-șef la Departamentul de Boli Infecțioase de la Spitalul Universitar Aarhus, a vorbit și el despre sfârșitul pandemiei în comentarii făcute pe 1 ianuarie.

El a spus că, deși coronavirusul nu va fi caracterizat ca o pandemie pentru totdeauna, probabil că nu va dispărea complet niciodată.

Nu cred că ne vom lua vreodată la revedere de la acest coronavirus”, a spus el.

„Dar ne dorim o imunitate atât de bună în rândul populației – parțial din cauza noilor vaccinuri, parțial pentru că oamenii au trecut prin boală – încât să o putem trata ca o altă infecție pe care o cunoaștem, care vine în special în lunile de iarnă.

Daily Mail
Daily Mail

Doamna Krause a fost de acord, spunând: „Pe termen lung, suntem într-un loc în care coronavirusul este aici, dar unde l-am reținut și doar cei deosebit de vulnerabili trebuie să fie vaccinați până în următorul sezon de iarnă”.

Comentariile optimiste ale doamnei Krause au venit la trei zile după ce Organizația Mondială a Sănătății a făcut o declarație la fel de plină de speranță despre Omicron.

„Dacă punem capăt inegalității, vom pune capăt pandemiei și coșmarului global prin care am trecut cu toții”, a declarat Tedro Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, într-un discurs ţinut în ajunul Anului Nou.

Dar OMS a avertizat, de asemenea, că vor veni vremuri dificile, spunând că Omicron ar putea duce la „un tsunami de cazuri”.

„Acest lucru… va continua să pună o presiune imensă asupra lucrătorilor deja epuizați din domeniul sănătății și asupra sistemelor de sănătate aflate în pragul colapsului”, a spus Ghebreyesus.

Mulți lideri occidentali au ezitat să reimpună controale stricte cum au fost cele din 2020, de frică să nu provoace o nouă recesiune economică.

Dar restricțiile fără întrerupere, au provocat în continuare proteste frecvente, vocale și ocazional violente împotriva lockdown-ului, a vaccinării și împotriva guvernelor.

Experții, dar și neexperții speră ca 2022 să fie amintit ca o nouă fază, mai puțin mortală, a pandemiei.

Tags: coronaviruscovid-19danemarcaLars Østergaardlockdownmarea britanieOmicronOMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii)Tedro Adhanom GhebreyesusTyra Grove Krause
Categorii: ExterneȘtirile zilei