O serie de nereguli la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, constatate de Curtea de Conturi

Publicat:

O serie de nereguli la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, constatate de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a constatat o serie de nereguli la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, ca urmare a auditului financiar efectuat pentru anul 2023.

Potrivit unui comunicat de presă al Curții de Conturi, auditul a fost limitat de a se expune asupra cheltuielilor totale în sumă de 3,3 miliarde lei, reflectate la contul „Prestații Sociale”, utilizate pentru acordarea compensațiilor cetățenilor în perioada rece a anului, potrivit zdg.md.


Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

În context, se denotă că, deși a fost instituit cadrul normativ și cel instituțional, necesar pentru asigurarea creării și implementării sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”, există unele rezerve ce au ținut în special de nerealizarea operațiunilor de interacțiune și schimb de date între acest sistem informațional și alte sisteme informaționale, care dețin date cheie referitoare la indicii ce determină plățile individuale destinate spre prevenirea și combaterea vulnerabilității energetice a populației, sporirea accesibilității energiei în rândul consumatorilor vulnerabili, etc”, potrivit Curții de Conturi.

De asemenea, Curtea a constatat că după modificarea structurii Inspectoratului de Stat al Muncii, în 2023, numărul de funcții a fost redus cu 20 unități. În acest context, personalul Inspectoratului integral a fost preavizat referitor la reducerea statelor de personal, cu reducerea programului de muncă cu 2 ore zilnic pentru căutarea unui loc de muncă, în perioada de 30 zile și menținerea salariului pentru aceste ore. Totodată, 49 de angajați, funcțiile cărora nu au fost lichidate sau reduse, au fost achitați nejustificat cu 155,1 mii lei, potrivit Curții de Conturi.

De asemenea, auditul a constatat că insuficiența mecanismelor instituționale de control intern în cadrul entităților auditate, a cauzat calcularea și achitarea neregulamentară a salariilor pentru unele persoane ce nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova și, respectiv, la locul de muncă, ceea ce a determinat cheltuieli nejustificate pentru remunerarea muncii în sumă de 69 mii lei de către MMPS, Inspectoratul de Stat al Muncii, Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Curtea de Conturi a atenționat și asupra utilizării a 28,5 milioane lei, destinate reducerii șomajului și asigurarea nivelului de ocupare a forței de muncă, care a fost realizat cu probleme și iregularități, ce țin de: efectuarea plăților cu întârziere (53,8 mii lei), nerealizarea măsurilor de recuperare în situațiile în care șomerii au lipsit nemotivat de la cursuri de formare profesională (51,1 mii lei), efectuarea transferurilor neconform către un operator economic în vederea subvenționării locului de muncă (28,4 mii lei), după cum se arată într-un comunicat al Curții.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Andrei Năstase a dus la Președinție o carte despre Donald Trump, pentru a o înmâna președintei Maia Sandu

Andrei Năstase a dus la Președinție o carte despre Donald Trump, pentru a o înmâna președintei Maia Sandu Ex-ministrul de Interne Andrei Năstase, care va...

Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova

Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova a început cu probleme tehnice. Platforma online...

Locuitorii cartierului din preajma Aeroportului, lăsați fără infrastructură, fără spații verzi și fără speranță

Locuitorii cartierului din preajma Aeroportului, lăsați fără infrastructură, fără spații verzi și fără speranță S-au pomenit marginalizați și chiar ignorați. De această părere sunt mai...

A fost desemnat constructorul ansamblului de poduri peste Prut de la Ungheni

A fost desemnat constructorul ansamblului de poduri peste Prut de la Ungheni Directorul CNAIR, Cristian Pistol, anunţă, luni, că a fost desemnat constructorul ansamblului de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.