O statuie a lui Lenin va fi dezvelită la Gelsenkirchen de către un mic partid de extremă stânga

Publicat:

În timp ce în multe ţări cad statui ale unor figuri istorice ale trecutului colonialist, în siajul morţii lui George Floyd în SUA, o statuie a lui Lenin va fi dezvelită sâmbătă în oraşul german Gelsenkirchen, în vestul ţării, la mai bine de 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, notează AFP, scrie agerpres.

Iniţiativa aparţine micului Partid Leninist-Marxist din Germania (MLPD), potrivit căruia statuia revoluţionarului şi liderului comunist rus va fi prima de acest fel care îşi va găsi locul în fosta Germanie de Vest.


Citește și : Mai multe fabrici de prelucrare a cărnii din Marea Britanie, afectate de cazuri de coronavirus

Statuia, înaltă de 2,15 metri şi turnată în metal în Cehoslovacia în anul 1957, urma să fie inaugurată în luna martie în faţa sediului naţional al partidului, însă evenimentul a fost amânat din cauza epidemiei de COVID-19.

‘Epoca monumentelor în cinstea unor rasişti, antisemiţi, fascişti, anticomunişti şi a altor relicve ale trecutului a trecut în mod evident’, a afirmat preşedinta MLPD, Gabi Fechtner, într-un comunicat.

Lenin ‘era un gânditor înaintea timpului său, de o importanţă istorică mondială, un luptător timpuriu pentru libertate şi democraţie’, a susţinut ea.

Nu toată lumea este însă de aceeaşi părere la Gelsenkirchen, oraş situat în marele bazin industrial al Ruhr-ului, marcat de trecutul său minier.

‘Lenin simbolizează violenţa, represiunea, terorismul şi suferinţe umane îngrozitoare’, au declarat într-o rezoluţie partidele reprezentate în consiliul general din Gelsenkirchen-Vest.

Consiliul ‘nu va tolera un astfel de simbol antidemocratic’, se arată în rezoluţie.

Citește și : Preşedintele Consiliului European: UE nu doreşte să încheie ‘cu orice preţ’ un acord cu Londra

Tentativele de blocare a apariţiei statuii lui Lenin au fost blocate de justiţie. În martie, un tribunal din Muenster a respins o cerere în care se argumenta că statuia va impieta asupra unei clădiri istorice situate în acelaşi loc.

La ceremonia de dezvelire, programată sâmbătă de la ora 12.00 GMT, sunt aşteptate în jur de 300 de persoane, cărora li s-a solicitat insistent să respecte distanţa socială şi să poarte măşti de protecţie împotriva coronavirusului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.