O statuie a lui Stalin inaugurată la Volgograd,înaintea sosirii lui Putin pentru ceremoniile dedicate bătăliei de la Stalingrad

Publicat:

Un bust al lui Iosif Stalin a fost inaugurat miercuri în oraşul rusesc Volgograd (fostul Stalingrad), potrivit agenţiei de presă oficiale RIA Novosti, cu o zi înaintea aniversării a 80 de ani de la victoria sovietică împotriva forţelor naziste la Stalingrad, la ceremoniile prilejuite de acest eveniment fiind aşteptat să participe şi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP şi EFE, potrivit agerpres.  

Monumente dedicate lui Stalin – dictatorul sovietic care încarnează în Rusia victoria sovietică asupra nazismului, dar totodată şi un regim de teroare care a făcut milioane de victime – sunt rare în Rusia.


Citește și : Germania îşi înzestrează armata cu opt sisteme de apărare aeriană IRIS-T

Potrivit imaginilor difuzate de RIA Novosti, aleşi locali şi reprezentanţi ai oraşului Volgograd au inaugurat bustul lui Stalin, ce a fost amplasat alături de statuile a doi comandanţi celebri pentru rolul lor în bătălia de la Stalingrad, Gheorghi Jukov şi Aleksandr Vassilievski.

Sub un cer gri şi sub ochii a zeci de locuitori, soldaţii au depus flori la picioarele celor trei busturi de bronz.

Ceremoniile comemorative au început mai devreme miercuri cu depuneri de coroane de flori la monumentul cu Flacăra eternă ce se înalţă pe mormântul comun al luptătorilor care au apărat oraşul.

Zilele de 1 şi 2 februarie au fost declarate nelucrătoare la Volgograd de autorităţi. Pentru ruşi, Stalingradul este sinonim cu victoria asupra nazismului şi această bătălie ocupă un loc central în propaganda patriotică promovată de Kremlin.

Această inaugurare intervine în timp ce Kremlinul îşi prezintă războiul declanşat împotriva Ucrainei drept o operaţiune de ‘denazificare’, în linia moştenirii celui de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Vladimir Putin este aşteptat joi să rostească o alocuţiune la Volgograd cu ocazia ceremoniilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la bătălia de la Stalingrad, la aproape un an de când a ordonat declanşarea invaziei în Ucraina, conform AFP şi EFE.

Anunţând posibilitatea unei vizite joi a preşedintelui rus la Volgograd, purtătorul de cuvânt al Kremlinului menţionase într-o conferinţă de presă marţi că această ‘vizită va fi dedicată exclusiv aniversării a 80 de ani de la victoria armatei roşii în bătălia de la Stalingrad’. ‘Este o dată sacră pentru ţara noastră’, a spus Dmitri Peskov.

De la sosirea sa la Kremlin în 2000, Putin a asistat la multe ceremonii dedicate bătăliei de la Stalingrad, care a început la 17 iulie 1942 şi s-a încheiat la 2 februarie 1943 cu capitularea feldmareşalului Friedrich von Paulus, comandantul Armatei a VI-a germane, după 200 de zile de lupte înverşunate.

În memoria acestei bătălii, la Volgograd a fost ridicat memorialul Mamaev Kurgan, un deal dominat de o statuie gigantică a Patriei Mame.

În privinţa schimbării denumirii Volgogradului în Stalingrad, Peskov a răspuns că nu poate să confirme, deşi unele media oficiale ruse susţineau că asta s-ar putea întâmpla.

Deocamdată, după cum a comunicat Consiliul local, pancarta cu denumirea Volgograd de la intrarea în oraş a fost înlocuită cu titlu provizoriu cu una pe care scrie Stalingrad, denumirea pe care oraşul a avut-o între 1925 şi 1961.

În iulie 1942, când oraşul – care purta numele dictatorului sovietic Iosif Stalin – era pe cale să cadă în mâinile armatei naziste, Moscova a mobilizat sute de mii de recruţi fără niciun fel de experienţă de luptă, care abia au rezistat 24 de ore sub bombardamentele neîncetate ale forţelor naziste.

‘A venit timpul să oprim retragerea. Niciun pas înapoi!’, se afirmă în celebrul discurs al lui Stalin adresat trupelor sovietice în iulie 1942.

Nemţii au fost constrânşi la lupte de stradă şi corp la corp printre ruinele oraşului, pentru care nu erau echipaţi adecvat şi în care supremaţia lor în tancuri şi avioane nu a mai avut valoare.

Citește și : Ruşii îi acuză pe americani că au distrus baza legală a tratatului Noul START

În consecinţă, oraşul cu puţin peste 500.000 de locuitori a dispărut practic de pe faţa pământului din cauza bombardamentelor germane, iar peste două milioane de soldaţi sovietici şi germani au pierit în luptele de la Stalingrad.

Delegaţii ale parlamentului german erau invitate să participe în trecut la ceremoniile dedicate bătăliei de la Stalingrad, dar în acest an prezenţa lor nu este aşteptată întrucât Germania sprijină Ucraina cu arme în lupta acesteia împotriva invaziei ruse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.