X

O statuie dedicată victimelor sclavagismului a fost VANDALIZATĂ la Bordeaux

Primăria oraşului Bordeaux, în sud-estul Franţei, a anunţat luni că va depune plângere după vandalizarea unei statui înălţate în memoria victimelor trecutului sclavagist al oraşului, evocând ‘un act probabil rasist’, informează AFP, potrivit agerpres.

O statuie în bronz ce reprezintă, la scară umană, o sclavă cumpărată de doi fraţi din Bordeaux în secolul al XVIII-lea şi apoi eliberată a fost descoperită luni pictată cu vopsea albă sau cu var până la bust.

Citeşte şi: Alegerile din Norgvegia ar putea provoca PRĂBUŞIREA guvernului Solberg – Black News

Potrivit lui Stephane Gomot, consilier municipal însărcinat cu patrimoniul, este vorba ‘despre un act probabil rasist’. Dacă acest lucru va fi dovedit, aceasta va fi ‘o atingere ultra-violentă la adresa femeilor, o atingere rasistă, o atingere la memoria persoanelor deportate în cadrul traficului cu sclavi de culoare, o atingere la adresa artei’, a spus el.

Denunţând un act ‘clar politic’, Karfa Diallo, un parlamentar regional, a anunţat de asemenea că va depune plângere în numele asociaţiei ‘Memoires et Partages’, care luptă pentru memoria sclavagismului.

Citeşte şi:Coreea de Nord a testat o nouă ‘rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune’ – Black News

Până la prânz, statuia a fost curăţată.

Statuia sclavei Modeste Testas (1765-1870) a fost inagurată în mai 2019, în prezenţa descendenţei sale haitiene, încă un pas pentru recunoaşterea de către Bordeaux a trecutului său de îmbogăţire prin sclavagism.

Tags: 'Memoires et Partages'BordeauxfrantaKarfa DialloModeste TestassclavagismstatuieStephane Gomot
Categorii: Diaspora