X

O studentă americană nu mai are voie să intre în Israel

Israelul blochează de o săptămână intrarea pe teritoriul său a unei studente americane pe care o acuză că sprijină mişcarea propalestiniană de boicotare a statului israelian. 

Lara Alqasem este reţinută la centrul de imigraţie de pe aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv, dar ea nu a fost arestată, a declarat pentru France Presse purtătoarea de cuvânt a Autorităţii de Imigraţie, Sabine Haddad, relatează și agerpres.

Citește și: Ivanka Trump, viitorul ambasador american la ONU?

“Ea se poate întoarce în Statele Unite oricând doreşte”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Cazul scoate la lumină o nouă lege israeliană controversată. Textul adoptat în 2017 interzice intrarea în Israel a susţinătorilor mişcării BDS (Boicot, Dezinvestiţii Sancţiuni), o campanie la nivel mondial inspirată din exemplul sud-african şi făcând apel la boicotul economic, cultural sau ştiinţific al Israelului până la sfârşitul ocupaţiei teritoriilor palestiniene.

Legea este criticată ca încălcând libertatea de exprimare. Ea a fost aplicată de mai multe ori. Dar cazul lui Lara Alqasem se numără printre cele care au reţinut cea mai mare atenţie.

Lara Alqasem a fost oprită pe 2 octombrie la sosirea pe aeroport şi împiedicată să intre în Israel. Potrivit presei israeliene, ea a venit să studieze un an la Universitatea Ebraică din Ierusalim pentru un masterat în drepturile omului şi a obţinut viză în acest scop.

Autorităţile israeliene o acuză că susţine boicotul.

Vezi și: Explozie la o rafinărie din Bosnia! Opt oameni sunt internați în spital – VIDEO

Ministrul securităţii interne Gilad Erdan a declarat că va lua în considerare să o autorizeze pe Lara Alqasem să intre în Israel dacă ea va denunţa public BDS.

“Dacă Lara Alqasem declară cu propria voce şi nu prin tot felul de contorsiuni din partea avocaţilor că nu mai consideră legitim să sprijine BDS şi că regretă acţiunile sale din trecut, cu siguranţă ne vom reevalua poziţia”, a declarat el marţi la postul de radio al armatei.

Lara Alqasem a prezidat în timpul studiilor sale în Florida o filială a Studenţilor pentru Justiţie în Palestina, o organizaţie ce face campanie de boicot împotriva Israelului, potrivit presei israeliene. Dar a declarat în faţa unui tribunal din Tel Aviv că s-a distanţat de mişcare.

Tribunalul a decis marţi că ea nu este forţată să rămână în centrul de reţinere al aeroportului fiind liberă să se întoarcă acasă, potrivit purtătoarei de cuvânt a Autorităţii pentru Imigraţie. Cu toate acestea, tânăra a decis să rămână şi să conteste în justiţie decizia autorităţilor.

Citește și: Severin Krasimov, criminalul care a ucis-o pe jurnalista bulgară la Ruse

O nouă audiere este programată pentru duminică, potrivit presei.

Universitatea Ebraică a cerut instanţei să obţină permisiunea de a se alătura recursului studentei. Preşedintele instituţiei, profesorul Asher Cohen, a declarat la radio că tratamentul rezervat Laurei Alqasem face jocul BDS.

Israelul acuză BDS de antisemitism – ceea ce mişcarea neagă – şi combate cu înverşunare boicotul ca o ameninţare strategică pentru legitimitatea sa.

Tags: BDS (BoicotDezinvestiţii Sancţiuni)israelLara AlqasemPalestinaSUA
Categorii: Știrile zilei