X

O suedeză acuzată de apartenenţă la gruparea Stat Islamic a fost achitată de un tribunal din Bagdad

Un tribunal din Bagdad a achitat miercuri o femeie cu cetăţenie suedeză care a fost acuzată de apartenenţă la gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), a declarat o sursă judiciară pentru France Presse, potrivit Agerpres.

În virtutea legii antiteroriste, ce prevede pedeapsa cu moartea pentru orice persoană găsită vinovată de apartenenţă la SI, indiferent dacă a luptat sau nu, “Victoria Lazar poate fi eliberată, din lipsă de probe suficiente”, a precizat această sursă.

Citește și : Rouhani: Iranienii trebuie „să se pregătească pentru o perioadă grea”

Suedeza însă a fost condamnată totuşi duminică “la şase luni de închisoare pentru intrare ilegală pe teritoriul irakian”, în cadrul unei alte proceduri, potrivit aceleiaşi surse.

Tânăra, născută în 1990, a declarat la interogatorii că a intrat în Irak împreună cu soţul şi cei trei copii ai lor, acum în vârstă de cinci, patru şi trei ani. Potrivit mărturiei sale, soţul ei a fost ucis în 2016 într-un bombardament asupra oraşului Tal Afar din apropiere de Mosul, în nordul ţării.

Potrivit unor surse judiciare, peste 300 de persoane – dintre care aproximativ 100 de cetăţeni străini – au fost condamnate la moarte şi tot atâtea la închisoare pe viaţă în Irak, pentru a se fi alăturat SI, care la un moment dat controla aproape o treime din ţară.

Citește și : Trump întâmpinat cu proteste la funeraliile victimelor atentatului anti-semit din Pittsburgh

Tags: bagdadMosulstat islamicTal AfartribunalVictoria Lazar
Categorii: Sinteze