X

O treime dintre englezii cu cancer, nevoiţi să aştepte peste perioada recomandată pentru a începe tratamentul

O treime dintre englezii cu cancer, nevoiţi să aştepte peste perioada recomandată pentru a începe tratamentul

O treime dintre englezii diagnosticaţi cu cancer sunt nevoiţi să aştepte peste perioada recomandată de două luni pentru a începe tratamentul, conform unor date publicate vineri, care ilustrează saturaţia sistemului public de sănătate britanic, informează AFP.

Aceste date ale Oficiului Naţional de Statistică (ONS) arată că, în Anglia, numărul pacienţilor care aşteaptă peste 62 de zile, durata maximă recomandată între trimiterea la un specialist pentru suspiciune de cancer şi începerea tratamentului, a crescut de la 11% la 33,4% între începutul anului 2012 şi mijlocul anului 2024, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Depăşirea acestei perioade de referinţă a crescut semnificativ şi în Scoţia, cu 29,6% dintre pacienţi afectaţi în primul semestru al anului 2024, comparativ cu 5,2% în primul trimestru al anului 2012, precum şi în Irlanda de Nord, unde a crescut de la 20,1% la 66% în aceeaşi perioadă.

Numărul pacienţilor care sunt nevoiţi să aştepte peste cele 62 de zile recomandate înainte de a începe un tratament (operaţie, chimioterapie, îngrijiri paliative etc.) a crescut per ansamblu în această perioadă de 12 ani în tot Regatul Unit.

Timpii de aşteptare au crescut brusc în 2021 din cauza întârzierilor acumulate în timpul pandemiei de COVID-19, apoi au devenit “per ansamblu stabili” în ultimii doi ani.

Numărul pacienţilor care au depăşit o altă perioadă de referinţă, cea de 31 de zile între decizia medicului de a începe un tratament şi începutul efectiv al acestuia, a crescut şi el în Anglia, de la 1,6% la 8,9% în decurs de 12 ani.

Potrivit ONS, timpul necesar pentru a obţine un diagnostic este în principal cel care prelungeşte parcursul pacientului, mai mult decât timpul necesar pentru începerea unui tratament odată ce cancerul este oficial detectat.

Noul guvern laburist, ales la începutul lunii iulie, a făcut o prioritate din redresarea sistemului public de sănătate (NHS), aflat în plină criză, cu liste uriaşe de aşteptare pentru pacienţi care doresc să obţină un tratament şi o pierdere masivă de profesionişti.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate
Marţi, mai mulţi experţi l-au îndemnat să lanseze un nou plan de luptă împotriva cancerului şi să îl facă o “prioritate” politică, într-un articol publicat în revista Lancet Oncology.

“Faptul că mai mult de o persoană din trei aşteaptă peste 62 de zile pentru a începe tratamentul împotriva cancerului arată că există un risc crescut de a muri inutil din cauza acestei boli”, au avertizat aceştia.

Tags: cancerirlanda de nordONS
Externe