X

O uriaşă nouă ambasadă americană construită într-o ţară mică din Orientul Mijlociu ridică semne de întrebare (CNN)

Un nou complex – masiv – construit pentru a găzdui noul sediu al ambasadei americane din Liban generează controverse din cauza dimensiunii şi a opulenţei sale într-o ţară în care aproape 80% din populaţie se află sub pragul sărăciei, relatează CNN , scrie news.ro.

Situat la aproximativ 13 kilometri de centrul oraşului Beirut, noul complex al ambasadei SUA din Liban arată ca un oraş de sine stătător. Întinzându-se pe un teren de aproape 17 hectare, complexul din Awkar, o suburbie a Beirutului, este de aproape două ori şi jumătate mai mare decât terenul pe care se află Casa Albă şi mai mare decât 21 de terenuri de fotbal.

Citește și : Doi francezi eliberaţi după o îndelungată detenţie în Iran; alţi patru rămân în detenţie – VIDEO

Pe Twitter, mulţi libanezi s-au întrebat de ce SUA au nevoie de o ambasadă atât de mare în capitala lor. Libanul este mai mic decât statul american Connecticut şi are o populaţie de doar şase milioane de locuitori. Puţini turişti americani merg în această ţară, întrucât Departamentul de Stat a plasat-o pe al treilea cel mai înalt nivel de risc în materie de călătorie. Pe de altă parte, există o populaţie considerabilă de rezidenţi americani de origine libaneză.

“S-au mutat SUA în Liban?”, a scris pe Twitter Sandy, un influencer local.

“Poate că veţi avea suficient spaţiu pentru a procesa toate acele cereri de viză în aşteptare”, a scris pe Twitter Abed A. Ayoub, director executiv naţional al Comitetului Americano-Arab Anti-Discriminare, comentând despre grandoarea noului complex.

Imaginile generate pe calculator, publicate chiar de ambasadă, arată un complex ultramodern – care găzduieşte clădiri cu mai multe etaje, cu ferestre înalte de sticlă, zone de recreere şi o piscină – înconjurat de verdeaţă şi cu o imagine de perspectivă asupra capitalei libaneze. Complexul include o cancelarie, sedii de reprezentare şi locuinţe pentru personal, facilităţi pentru comunitate şi facilităţi de sprijin asociate, potrivit site-ului web al proiectului.

De la pandemie şi explozia din 2020 de la Beirut, Libanul a fost asaltat de o serie de crize care i-au lăsat economia în ruină. Mulţi libanezi nu îşi pot permite să cumpere produse de bază, inclusiv alimente, medicamente şi să aibă electricitate.

“Lăsaţi-i să mănânce beton”, a scris un alt utilizator pe Twitter.

Planurile pentru complexul ambasadei au fost anunţate în 2015 şi se pare că ar fi costat 1 miliard de dolari. Construcţia este supervizată de Biroul pentru operaţiuni referitoare la clădirile de peste ocean (OBO), care a supervizat construirea mai multor alte ambasade americane din întreaga lume.

Citește și : Erdogan se confruntă cu cea mai mare provocare electorală din ultimele două decenii, în contextul ascensiunii opoziţiei

Ambasada SUA din Liban nu a răspuns solicitării CNN de a face comentarii.

SUA au o istorie turbulentă a relaţiilor cu Libanul. În Liban este bastionul Hezbollah, mişcare susţinută de Iran, cel mai puternic grup din ţară. Luna trecută s-au împlinit 40 de ani de la atentatul cu bombă din 1983 asupra ambasadei americane din Beirut, care a ucis 63 de persoane, inclusiv 52 de libanezi şi angajaţi ai ambasadei. În luna octombrie a aceluiaşi an, o bombă a lovit cazărmile din Beirut care adăposteau forţele de menţinere a păcii americane şi franceze, ucigând 299 de persoane.

Tags: ambasadaAwkarBeirutCasa AlbafotbalOrientul MijlociuSUA
Categorii: Sinteze