O vacanță altfel, comparabilă ca preț cu resorturile turcești, la bordul unui iaht: ‘Perfectă pentru familiile cu copii’

Publicat:

O vacanță altfel, comparabilă ca preț cu resorturile turcești, la bordul unui iaht: ‘Perfectă pentru familiile cu copii

Pe grupurile de socializare de pe Facebook dedicate călătoriilor, vacanțelor, turismului în general, membrii își împărtășesc deseori experiențele mai mult sau mai puțin pozitive. Cum ar fi și ideea de a petrece o vacanță altfel, decât cele cu care suntem obișnuiți mare parte dintre noi… mai exact pe apă. Și nu într-o croazieră, pe un vas de lux, ci pe un catamaran / vielier – iahtul cu vele.

Povestea unei familii de români – „antreprenori” – ne-a atras atenția atât prin prisma costurilor pe care le impune o astfel de aventură, care nu par uriașe dacă le compari, spre exemplu, cu o vacanță în resorturile de lux turcești, cât și prin libertatea pe care o poți avea și prin multitudinea de experiențe de care te poți bucura, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Este drept însă că o astfel de vacanță pe apă nu este la îndemâna oricui, chiar și în cazul reducerii la minim a costurilor, dar și prin prisma faptului că este nevoie ca un membru al familiei / grupului să aibă experiență în navigare, sporturi nautice sau plimbări cu yachtul, ca să nu fie nevoie de serviciile destul de scumpe ale unui profesionist. La bord există două locuri pentru dormit, un dormitor și un living.

În schimb, astfel de vacanțe pe apă sunt deosebit de prietenoase și de captivante și pentru familiile cu copii, susțin cei care gustă astfel de aventuri.

Nici faptul că nu sunteți înotător de performanță sau chiar nu știți să înotați nu mai reprezintă o limitare în astfel de situații, velierul venind la pachet cu veste de salvare. Ambarcațiunile vin dotate și cu bărci motorizate, pentru a putea vizita orice plajă accesibilă.

Așadar, există plusuri și minusuri într-o astfel de vacanță pe apă, vacanță cu familia sau cu prietenii, care au fost împărtășite de către cei care au postat amănunte despre experiența acumulată de-a lungul timpului, în cele mai mici detalii, ca să fie sursă de inspirație pentru toți cei interesați de acest gen de călătorie care a devenit deja un fenomen ce a luat amploare la nivel mondial.

Ce înseamnă vacanța pe velier: „cele mai frumoase răsărituri și apusuri”

Familia care a împărtășit povestea „vacanței pe apă” nu se află la prima aventură de acest gen, după cum spuneam. În plus, are un membru cu o experiență de peste 10 ani ca skipper, inclusiv în competiții de sailing: „Ne-am gândit că ar fi frumos să împărtășim acest lucru cu cât mai multe persoane, pe care le așteptăm, alături de noi, ca într-o familie, într-o experiență unică și de neuitat, chiar și doar virtual”.

Prin urmare, vacanța pe iahtul cu vele presupune în primul rând cazare timp de șapte nopți pe „hotelul plutitor”, adică în cabina dublă cu baie proprie a catamaranului și navigare pe timpul zilei, 2-4 ore/zi, de obicei la prânz „când soarele este oricum prea puternic pentru a sta la plaja, când poți sta pe barcă, la umbră, cu o carte și un pahar de ceva bun, sau poți admira peisajele, te poți odihni etc.”.

În plus, presupune și posibilitatea de a merge în fiecare zi în alt loc și de a rămâne peste noapte în alt port, dar și: „Opriri la cele mai frumoase plaje și golfulețe, pentru bălăceală și snorkeling (unele inaccesibile de pe uscat); picnic pe plaje pustii, la răsărit sau la apus, cele mai frumoase răsărituri și apusuri, care se văd doar de pe mare, cele mai frumoase peisaje, delfini care, de multe ori, înoată pe lângă ambarcațiune…, libertate, liniște și relaxare totală”.

„Vacanța după care nu mai ai nevoie de o alta”

Altfel spus: „Este vacanta după care nu mai ai nevoie de o alta, pentru a te odihni; este vacanța perfectă pentru familiile cu copii – când scapi de căratul pe plajă a zeci de lucruri, când nu stai blocat în camera de hotel pentru somnul de prânz al celor mici, când scapi de închiriat mașini, căutat locuri de parcare și traficul infernal, când scapi de căutat excursii pentru a vizita ceva, de cozi și aglomerația la feribot… Pur și simplu stai relaxat, iar ambarcațiunea te duce din punctul A în punctul B”.

Și dacă mai pui la aceste lucruri și faptul că cei mici sau mari „sunt absolut fascinați de experiență”, și nimeni nu mai vrea la hotel, iar părinții – șocați că se pot bucura și ei de vacanță cu adevărat, tinzi să crezi că perfecțiunea poate fi atinsă și pe pământ, sau mai bine spus pe apă.

Siguranța pe apă într-un catamaran

În plus, componenta siguranță este și ea îndeplinită, fiindcă: „Este foarte safe pentru copii, o experiență child / baby friendly”, iar „șansele de a se scufunda / răsturna sunt zero”, pentru că nu există furtuni „precum cele din filme”, care de obicei se produc în mijlocul oceanelor.

Și există și veste de salvare la bord, dar pentru copiii sub opt ani este indicat să fie achiziționate în prealabil.

În plus, pentru că „se merge costier (de-a lungul coastelor – n.red.), se vede mereu uscatul, așadar nu există acea panică de a vedea doar apa în jur”.

Iar cei care au rău de mare, pot să apeleze la multitudinea de remedii care există acum împotriva acestei probleme.

Unde mănânci în vacanța altfel

La bordul catamaranului există și o zonă de living cu bucătărie – „utilată și echipată cu tot ce trebuie: aragaz, cuptor, frigider, ustensile și veselă”.

Cei obișnuiți să se aventureze în acest mod, fac cumpărături în prima zi, la supermarket: „Majoritatea preferă să mănânce pe barcă micul dejun și prânzul, iar seara să iasă la o terasă, un restaurant… și aici, avem cele mai bune variante, cu prețuri mici”.

Diferența între o croazieră pe un vas de mari dimensiuni și pe un yacht

Cum deseori se fac comparații între vacanța pe un vas de croazieră și acest tip de ambarcațiune, autorii postării au menționat și care sunt diferențele, din punctul lor de vedere: „Pe catamaran ai liniște, ai intimitate; pe vasul de croazieră este aglomerat, nebunie, atmosfera de resort all inclusive, ”bătaie” pe șezlonguri, alergi după copii non-stop, rugându-te să nu îi pierzi din ochi, căci va fi greu să îi găsești prin puhoiul de oameni. Cu catamaranul mergi în marine micuțe, rupte parcă din poveste, și ai parte de adevărata experiență locală; cu vasul de croazieră mergi în porturile mari și în zonele «cele mai turistice». Cu catamaranul nu ai ore fixe, nu stai non stop cu ochii pe ceas…”

În plus, pe iaht totul se face la comun și mâncare și curățenia.

Și dacă „cu vasul de croazieră este ca și cum ai merge pe autostradă, oprind la câte o benzinărie”, velierul îți dă senzația că „ai merge pe străduțe cu peisaje de vis, admirând frumusețea naturii, oprindu-te la câte un magazin sau un restaurant local, în zone în care oamenii îți zâmbesc la tot pasul”.

Prin urmare: „Experiența autentică nu este cea de pe vasul de croazieră. și da, lretul (aici, probabil, cu sensul de nivel de toleranță a mersului pe mare – n.red) este mai mare, dar experiența este cu totul altceva. Având copil mic, suntem foarte deschiși la nevoile familiilor cu copilași mici care ni se alătură în călătorii…”.

Minusuri în vacanța pe apă

Ca în cazul oricărei experiențe, și vacanța pe apă vine cu niște minusuri la pachet, au mai împărtășit autorii poveștii: de la faptul că ambarcațiunea nu se poate închiria mai mult de o săptămână, deci lipsă de flexibilitate, la spațiul redus din interior, lipsa confortului unei camere de hotel, răul de mare, ori faptul că nu poți ancora oriunde, mai ales dacă sunt valuri.

„Se merge lin, iar zonele de relaxare de pe ambarcațiune sunt absolut sigure”, au mai împărtășit autorii postării.

În plus, cum spuneam, mâncarea și curățenia se realizează în familie, la comun pentru că „nu există menajeră, bucătar, ospătar”. Achiziționarea personalului de specialitate ar presupune costuri pe măsură, prin urmare „mai dăm cu un furtun pe punte, mai spălam o farfurie” sunt lucruri asumate.

Confort în plus în vacanța cu familia înseamnă extra costuri

Pentru cei care își doresc o vacanță altfel, la pachet cu mai multă distracție, există posibilitatea de a închiria de la compania de charter, de unde se ia ambarcațiunea, tot soiul de echipamente pentru sporturi acvatice: stand up paddle-uri, sea scooter, echipamente pentru snorkeling… Unele dintre ele există deja pe ambarcațiunile închiriate, dar pentru un maxim de igienă este recomandat să fie aduse de acasă.

De pe platforma de înot se poate intra ușor în apă, chiar și pentru copii și mai există și o scară.

O hostess (gazdă), un bucătar (chef), sau orice alt personal vine cu extra-costuri de 1.500-2.000 euro/fiecare, plus că trebuie să li se asigure cazare.

Iar varianta de motor-yacht, care deține de la patru cabine în sus, și un echipaj de peste 10 persoane, aflăm cu această ocazie că „pleacă de pe la 40 000 euro și poate ajunge la sute de mii”.

Cum se ajunge la țărm

Dacă nu se intră în porturi / marina, pe plajă se poate ajunge fie înot fie cu barca motorizată atașată: „Catamaranul trebuie lăsat la o adâncime de 2,5-3 metri a apei, așadar distanța până la plajă este mică; cine vrea, merge pe plajă, cine nu, poate înota lângă catamaran”. De bălăceală se poate bucura toată lumea, grație vestelor de salvare, pentru cei care nu știu să înoate.

Costurile unei vacanțe cu iahtul cu vele

Prețul pentru o vacanță pe apă cu catamaranul / velierul este comparabil cu cel la într-un resort de lux de la turci, la care se adaugă excursiile opționale, închiriatul de mașini, costul parcărilor etc., susțin cei care și-au împărtășit experiența. Copiii care stau în cabină cu părinții nu plătesc nimic. În living mai pot dormi doi – trei copii (sau, probabil, unul – doi adulți), fără costuri suplimentare.

Așadar, prețul pentru închiriere este de 1400 / 1500 euro/persoană, deci o familie cu un copil plătește 3.000 de euro , la care se adaugă combustibilul – 150 – 180 euro, dar „barca se ia cu plinul făcut, iar în ultima zi se lasă la fel”. Taxele de acostare în marine te duc la aproximativ 400 – 450 de euro/cabina pentru toată săptămâna, dar și aceste tarife diferă de la un port / debarcader / marina, în funcție și de perioadă și tipul ambarcațiunii: „Plus că se tot schimbă de la o lună la alta”.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Mai există și un depozit pentru eventuale pagube, de 1.000-1.500 euro/cabină, care se returnează în ultima zi, având în vedere că prețul unui catamaran „ajunge la 1 milion de euro”.

La aceste costuri se adaugă transportul la și de la îmbarcare, care poate să fie pe cont propriu sau contracost, dar și mâncarea.

Practic, fără mâncare și alte plăceri, costurile pentru o astfel de vacanță, trec de 5.000 de euro/familie pentru „șapte nopți la bord, echipaj (skipper, co-skipper), transit log tax, confort package tax, final cleaning tax, asistență și un itinerariu gândit în detaliu pentru siguranță”, dar și pentru fi marcate cele mai speciale zone de pe traseu.

Unde poți merge cu velierul

Există o serie lungă de țări unde se poate ajunge cu cataramanul: Grecia, Croația, Muntenegru, Franța inclusiv Coasta de Azur, Turcia, Italia – tot ce înseamnă Coasta Amalfi, Sicilia, Sardinia, Corsica, dar și Spania – Tenerife și Mallorca -, precum și zonele mai îndepărtate – Insulele britanice Virgine, Martinica, Seychelles și de ce nu Thailanda: „În general, oriunde unde se găsesc ambarcațiuni de închiriat”. 

Pe scurt, călătoria cu velierul – iahtul cu vele, poate reprezenta opțiune pentru cei care-și doresc o vacanță altfel alături de cei dragi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare...

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei şi...

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la...

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, va ajunge în perioada următoare la Chișinău. Vizita va avea loc în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.