X

O zi neobișnuit de tăcută în Coreea de Sud, cu ocazia examenului de admitere în universități

Coreea de Sud a avut parte de o dimineaţă extrem de silenţioasă – serviciile publice, marile companii şi Bursa naţională s-au deschis cu o oră mai târziu, decolările şi aterizările pe aeroportul din Seul au fost suspendate timp de 25 de minute, iar toate avioanele aflate în zbor au trebuit să rămână la o altitudine de peste 3.000 de metri – în cursul zilei de joi, când a avut loc examenul anual de admitere în universităţi, crucial pentru sute de mii de liceeni, care, în acest an, are şi un caracter special din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP, potrivit agerpres.

Tinerii sud-coreeni se pregătesc timp de mulţi ani pentru acest examen care poate să le deschidă uşile celor mai prestigioase unităţi de învăţământ superior din ţară, într-o zi considerată decisivă pentru carierele, veniturile şi chiar perspectivele lor de căsătorie.

Citeşte şi: Un fost preşedinte francez A MURIT de coronavirus

Pandemia de COVID-19 a perturbat anul şcolar, elevii sud-coreeni fiind obligaţi să urmeze cursuri de la distanţă pentru o anumită perioadă, fapt care a pus pe umerii lor o presiune suplimentară.

Spre deosebire de anii precedenţi, ei nu au mai avut voie să se reunească în faţa porţilor universităţilor pentru a se încuraja.

“Sunt destul de uşurată că totul s-a terminat cu bine”, a declarat, bucuroasă, Kim Chae-eun, în vârstă de 18 ani, care, la fel ca majoritatea colegilor ei de generaţie, “a studiat toată viaţa pentru acest examen unic”.

Coreea de Sud a reuşit să controleze epidemia de COVID-19 cu ajutorul unei strategii agresive de testare şi monitorizare a persoanelor care au intrat în contact cu bolnavii de COVID-19, dar, în ultimele săptămâni, a înregistrat o nouă creştere a cazurilor zilnice de infectare, al căror număr a crescut de la circa 100 la peste 500.

Autorităţile sud-coreene au înăsprit restricţiile, însă examenul de admitere în universităţile naţionale a devenit o nouă sursă de îngrijorare, întrucât aproape 500.000 de liceeni se reunesc cu ocazia acestui test în diverse unităţi şcolare din întreaga ţară.

Panouri transparente au fost montate pe fiecare bancă, purtarea măştii sanitare este obligatorie pe durata întregului examen, iar toţi elevii au trebuit să se supună unei măsurători a temperaturii corporale.

Întrucât cursurile au fost perturbate din cauza pandemiei, examenul a fost amânat pentru două săptămâni şi toate liceele din ţară au organizat timp de o săptămână doar cursuri online pentru a evita apariţia unor noi focare epidemiologice.

“Examenul va fi încă şi mai dificil şi o sursă de îngrijorare din cauza situaţiei legate de noul coronavirus”, a declarat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare, în care le-a transmis liceenilor mult succes la acest test naţional.

Ca în fiecare an, Coreea de Sud a depus mari eforturi pentru ca nimic să nu perturbe liniştea pe durata examenului.

Citeşte şi: Peste 1.000 de cercetători chinezi AU FUGIT din SUA! Echipa lui Biden a intrat deja sub lupa spionajului asiatic

Serviciile publice, marile companii şi chiar Bursa din Seul s-au deschis cu o întârziere de o oră joi dimineaţă, pentru a le permite elevilor să ajungă fără probleme la şcolile în care sunt organizate aceste examene.

Decolările şi aterizările pe aeroportul din Seul au fost suspendate timp de 25 de minute pe durata examenului oral la limba engleză, în timp ce toate aeronavele aflate în zbor au trebuit să se menţină în aceeaşi perioadă la o altitudine de peste 3.000 de metri.

Tags: Coreea de Sudcoronaviruscovid-19seul
Categorii: Știrile zilei