X

Oameni de ştiinţă din Israel au dezvoltat un nas cu inteligenţă artificială pentru detectarea bolilor

O echipă de cercetători israelieni a dezvoltat un nas optic computerizat, care are la bază inteligenţa artificială (AI), pentru detectarea bolilor, a anunţat marţi Universitatea Ebraică din Ierusalim (HUJI), citată de Xinhua, potrivit agerpres.  

Nasul în spectru infraroşu apropiat a fost dezvoltat de HUJI şi Universitatea din Tel Aviv în cadrul unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Biosensors and Bioelectronics.

Citește și : Coronavirusul era în Brazilia cu mult înainte ca el să fie confirmat în China

Dispozitivul poate detecta mirosurile şi le poate transforma pe oricare dintre acestea într-o imagine pe ecranul computerului, a precizat HUJI.

Nasul optic poate fi utilizat pentru detectarea bolilor transmise pe calea aerului, dar şi a băuturilor alcoolice contrafăcute şi a alimentelor alterate sau toxice.

“Sistemul ar putea fi de asemenea utilizat pentru detectarea rapidă a pacienţilor cu (boala) COVID-19 într-o manieră neinvazivă, prin analiza aerului expirat”, au indicat cercetătorii.

Până în prezent, dispozitivul a detectat zeci de mirosuri cu mare precizie, chiar şi pe cele pe care nasul uman nu este capabil să le perceapă, cum ar fi componentele din băuturilor alcoolice, a concluzionat HUJI.

Citește și : Iordania încearcă să limiteze deșertul și plantează 10 milioane de arbori

Tags: AIcovid-19HUJInas optic
Categorii: Sinteze