Oamenii de ştiinţă au găsit dovezi ale existenţei unui rezervor subteran de apă lichidă pe Marte

Publicat:

Oamenii de ştiinţă au găsit dovezi ale existenţei unui rezervor subteran de apă lichidă pe Marte

Cercetătorii au găsit dovezi privind existenţa unui mare rezervor subteran de apă lichidă pe Marte, suficient pentru a umple oceanele pe suprafaţa planetei, relatează marţi PA Media/dpa.

Folosind date de la modulul de aterizare Insight al NASA, oamenii de ştiinţă au estimat că volumul de apă subterană ar putea acoperi întreaga suprafaţă a planetei Marte la o adâncime între unul şi doi kilometri, potrivit stiripesurse.


Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Dar experţii spun că este puţin probabil ca rezervorul să fie de mare folos oricărei persoane care încearcă să îl exploateze pentru a aproviziona o viitoare colonie marţiană. Acesta este localizat în mici fisuri şi pori din rocă în mijlocul crustei marţiene, între 11,5 şi 20 de kilometri sub suprafaţă. Forarea unei găuri de un kilometru adâncime este o provocare, chiar şi pe Pământ.

Vashan Wright, fost cercetător postdoctoral la UC Berkeley, în SUA, care este acum profesor asistent la Scripps Institution of Oceanography, a declarat: “Înţelegerea ciclului apei marţiene este esenţială pentru înţelegerea evoluţiei climei, suprafeţei şi interiorului. Un punct de plecare util este să identificăm unde este apă şi cât de multă este acolo”.

Oamenii de ştiinţă au trimis multe sonde şi nave de aterizare pe Marte pentru a afla ce s-a întâmplat cu apa care se afla pe planetă cu aproximativ trei miliarde de ani în urmă, precum şi când s-a întâmplat şi dacă viaţa există sau a existat pe planeta roşie.

Experţii sugerează că descoperirile sunt un indiciu că o mare parte din apă nu a scăpat în spaţiu, ci s-a infiltrat în crustă.

Cercetătorii au folosit datele pe care InSight le-a colectat în timpul unei misiuni de patru ani, care s-a încheiat în 2022.

Modulul de aterizare a colectat informaţii de la solul aflat sub el, inclusiv cu privire la viteza undelor seismice de pe Marte.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Folosind un model bazat pe o teorie matematică a fizicii rocilor, cercetătorii au stabilit că prezenţa apei lichide în crustă explică datele.

“Deşi datele disponibile se explică cel mai bine printr-o crustă medie saturată cu apă, rezultatele noastre subliniază valoarea măsurătorilor geofizice şi a unor constrângeri mai bune privind mineralogia şi compoziţia crustei marţiene”, scriu autorii.

Descoperirile sunt publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Incendiile uriaşe au cauzat emisii semnificative de CO2 anul trecut (studiu)

Incendiile uriaşe au cauzat emisii semnificative de CO2 anul trecut (studiu) Incendiile, devenite mai frecvente şi mai devastatoare din cauza schimbărilor climatice, au emis cantităţi...

Mia le Roux, prima femeie surdă care a fost încoronată Miss Africa de Sud, după o competiție plină de controverse

Mia le Roux, prima femeie surdă care a fost încoronată Miss Africa de Sud, după o competiție plină de controverse Mia le Roux a devenit...

Festivalul Covorului: Meșteri populari s-au adunat în Mihăileni, raionul Rîșcani

Festivalul Covorului: Meșteri populari s-au adunat în Mihăileni, raionul Rîșcani Sărbătoare în Mihăileni, raionul Rîșcani. Meșterii populari s-au adunat la Festivalul Covorului, potrivit tvn.md. „Foarte bogați...

O femeie a încercat să introducă ilegal în R.Moldova cărtușe și praf de pușcă

O femeie a încercat să introducă ilegal în R.Moldova cărtușe și praf de pușcă O femeie nerezidentă, în vârstă de 46 de ani, a încercat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.