X

Oamenii de ştiinţă care acordă premiile Nobel îndeamnă la o regândire a răspunsului Suediei la pandemie

Suedia trebuie să îşi regândească decizia de a nu recomanda utilizarea măştilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, pe fondul unui al doilea val de infecţii, a declarat joi Academia Regală de Ştiinţe din această ţară, instituţie care acordă anual unele dintre premiile Nobel, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Răspunsul Suediei la pandemie, o abordare mai relaxată, s-a concentrat în principal pe distanţarea fizică voluntară, iar Agenţia de Sănătate Publică a pus la îndoială eficacitatea măştilor, a căror purtare este obligatorie în multe locuri publice din Europa.

Citește și : Made in Israel! SUA etichetează produsele fabricate în Cisiordania ocupată

Cu toate acestea, într-un raport emis joi, Academia Regală de Ştiinţe a indicat că măştile ar putea juca un rol important în reducerea riscului de infectare, în special în spaţiile închise.

“Sper să existe acum o dezbatere, iar liderii, indiferent de ceea ce spune autoritatea de sănătate publică, să ia acest lucru în serios”, a declarat Staffan Normark, liderul grupului de experţi din cadrul academiei pe tema COVID-19.

Puţini suedezi poartă măşti în public, în timp ce politicienii în general le evită în timpul apariţiilor în public – un gest considerat radical în unele ţări.

Agenţia de Sănătate Publică a declarat că utilizarea măştii riscă să îi dea purtătorului o falsă senzaţie de securitate, ceea ce ar putea submina distanţarea fizică.

Odată cu noile cazuri de infectare cu acest virus, care au atins recent niveluri record, Suedia a introdus cele mai dure măsuri din timpul pandemiei, la începutul acestei săptămâni, reducând participarea la adunările publice la maximum opt persoane.

Citește și : Pandemia a scos la iveală MINUSURILE MARI din sistemele de sănătate

Vânzările de măşti sunt, de asemenea, în creştere, farmaciile Apotea raportând o creştere de 360% în noiembrie comparativ cu octombrie.

Peste 6.300 de suedezi au murit din cauza COVID-9, o rată pe cap de locuitor de câteva ori mai mare decât cea a vecinilor nordici, dar oarecum mai scăzută faţă de unele ţări europene mai mari, precum Spania.

Tags: coronaviruscovid-19infectareNobelpandemieSuedia
Categorii: Diaspora